C
 
e
 
P
 
I
 
T
 
 
 
______impresum______
   
|
O časopisu
|
BOŠ 
|
|
 
 

 

e-volucija

Centar za proučavanje informacionih tehnologija
Beogradske otvorene škole
Masarikova 5/XII, Beograd

Odgovorni urednik
Nenad Golčevski

Uredništvo:
Tanja Milovanović
Iva Nenić
Nataša Radović

ISSN 1451-8112


Izdavanje ovog časopisa pomogli su fondacija
"Ulof Palme"

i
Ministarstvo kulture
Republike Srbije

 
 

 

 

O ČASOPISU

Tehnološkom revolucijom s kraja XX veka celo čovečanstvo biva umreženo, a "članstvo" u toj mreži prestaje da bude stvar slobodnog izbora. Takvo društvo, u kome informacija zauzima mesto kapitala i postaje definišući element njegovog funkcionisanja, nazvano je "informaciono društvo".

Svako udaljavanje jedne zajednice od ovako uspostavljene globalne mreže znači njenu potpunu izolaciju i trajni gubitak koraka. Ova empirijski potvrđena činjenica dobila je svoj oblik u sintagmi "digitalni jaz" (digital divide), koja nam govori da siromašne zemlje i regioni usled nerazvijenosti svoje informaciono-komunikacione infrastrukture postaju sve siromašnije i obrnuto, bogate zemlje, zahvaljujući vrtoglavom razvoju i primeni novih tehnologija, postaju sve bogatije. Rešenje za kojim se traga ne tiče se isključivo tehnoloških i infrastrukturalnih pitanja. Ono što se izdvaja kao primarni problem jeste primena IKT-a u najrazličitijim društvenim oblastima: od biznisa do filozofije. Stoga kreativnost, uspešnost i spremnost jednog društva da iznalazi načine da IKT-e upotrebi u cilju unapređenja sopstvenog funkcionisanja presudno određuje njegovo mesto na mapi digitalne podele.

Upravo iz ovih razloga CePIT i pokreće "e-voluciju". Cilj časopisa je pokretanje jedne šire diskusije o savremenim problemima informacionog društva i sajber kulture pred kojima se čitavo društvo trenutno nalazi. Njih treba sagledati iz našeg ugla kako bi se pronašao način da se ovaj neumitni društveni trend usmeri i iskoristi za ličnu dobrobit svakog građanina ponaosob ali i opštu dobrobit.

Časopis izlazi četiri puta godišnje, isključivo u elektronskom obliku.

POZIV AUTORIMA

Centar za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole poziva autore originalnih a dosada neobjavljenih tekstova koji su tematski vezani za informaciono društvo i sajberkulturu da svoje radove dostave na e-volucija@bos.rs.

NJUZLETER

Ukoliko želite da mejlom budete obavešteni o izlasku novog broja, pošaljite prazan mejl sa naslovom "njuzleter" na e-volucija@bos.rs

 
 

e-volucija ISSN 1451-8112
Sadržaj časopisa je pod Creative Commons licencom.
Centar za proučavanje informacionih tehnologija
www.bos.rs/cepit/, tel. 381 11 30 65 830