C
 
e
 
P
 
I
 
T
 
 
 

Broj 12, 2006.

|
|
BOŠ 
|
|
 

 

SADRŽAJ

Tema broja
MUZIKA U DIGITALNOM OKRUŽENJU

Uvodnik urednice broja, Iva Nenić

Net-o-morphia: Muzika i Internet, Rastko Jakovljević

Tehnologija i zvuk: od digitalizacije muzike ka muzikalnosti digitalnog, Iva Nenić

Tehno kao paradigma popularne elektronske muzike - prilog teorijskom utemeljenju koncepta, Irina Maksimović

Šizohronija: vreme u digitalnom zvuku, Džon Pots

Prikaz CD izdanja:
The Virtuoso in the Computer Age (I) (CDCM Computer Music Series Vol. 10)
,
Irina Maksimović

Katalog linkova

 

_______impresum________

e-volucija

Centar za proučavanje informacionih tehnologija
Beogradske otvorene škole
Masarikova 5/XII, Beograd

Odgovorni urednik
Nenad Golčevski

Uredništvo:
Tanja Milovanović
Iva Nenić
Nataša Radović
Milina Petrović

ISSN 1451-8112


Izdavanje ovog časopisa pomogli su fondacija
"Ulof Palme"

i
Ministarstvo kulture
Republike Srbije

 


KATALOG LINKOVA


Ukoliko želite da nađete precizne i relevantne informacije o nekoj pesmi, kompoziciji klasične muzike, autoru ili izvođaču, allmusic je pravo mesto. Kao što i sam naziv govori, ovaj sajt nudi mnoštvo kategorija u oblasti muzike, od malo poznatih i ekskluzivnih izdanja, do najnovijih MTV hitova. Pretragu je moguće obaviti po više parametara, a postoje i kvalitetni prateći tekstovi, biografije izvođača i podaci o delu, uz zvučnu ilustraciju u vidu kratkih muzičkih klipova. Po obimu i kvalitetu podataka, allmusic je nalik vikipediji, i predstavlja odličan izvor kako za stručnjake, tako i za ljubitelje muzike.
www.allmusic.com


Aktivnosti udruženja ČINČ ("Inicijativa za istraživanje i produkciju savremene muzike, 'live' i vizuelnih umetnosti") usmerene su ka teorijskoj i praktičnoj razmeni između umetnosti, teorije umetnosti, muzikologije i drugih srodnih disciplina, kao i predstavljanju novih umetničkih formi. ČINČ organizuje predavanja, radionice i nastupe umetnika. Njihov prvi realizovan projekat je onlajn časopis Explicit music ( http://www.explicit-music.org/ ).
http://www.chinch.org/

Onlajn časopis Soundscapes objavljuje autorske tekstove o istoriji i aktuelnim temama medijske kulture, od kojih je veliki deo posvećen popularnoj i elektronskoj muzici, ali i istoriji, estetici i komunikologiji u kontekstu istraživanja muzike.
http://www.icce.rug.nl/~soundscapes/

Sajt na kojem se nalazi onlajn verzija britanskog časopisa Computer Music, izdanja posvećenog aktuelnim tehnologijama u oblasti muzike i muzici različitih popularnih žanrova. Pored informacija interesantnih onima koji se bave muzičkom produkcijom, na sajtu postoje i tutorijali za određene programe, intervjui sa poznatim izvođačima i kvalitetan korisnički forum.
http://www.computermusic.co.uk/

Fusion Anomaly je krajnje zanimljiv vodič kroz sajber društvo. Sajt čini nekoliko glavnih nodova (terminala kompjuterske mreže) koji se ažuriraju i često menjaju oblik. Ova svojevrsna tehno-enciklopedija koja sadrži objašnjenje brojnih pojmova iz domena tehnologije i sajber kulture, funkcioniše tako što korisnik izabere vrstu noda (relativne kategorije) koji ga dalje 'šeta' po terminima iz date oblasti, U 14 kategorija (nodova) mogu se naći razni termini iz oblasti nauke i umetnosti, što čini ovu veb enciklopediju vrlo korisnom i interesantnom.
http://fusionanomaly.net/

Baza sajta Electronic Book Review pruža korisnicima koji su zainteresovani za sajber kulturu mogućnost da na jednom mestu nađu autorske prikaze relevantne literature, kao i studija i radova iz odabrane oblasti. Odlična navigacija sajta i dobra sređenost podataka omogućava brzo pretraživanje i korišćenje tekstova. I ovaj sajt je podeljen u nekoliko tematskih kategorija, od kojih je za muziku važna Music, Sound, Noise .
http://www.electronicbookreview.com/

M/Cyclopedia je ogranak Vikipedije posvećen Internetu i novim medijima, čiji temati podrobno obrađuju različite fenomene informacionog društva. Do sada je na ovom sajtu sakupljeno više kategorija u vezi sa muzikom, od kojih je interesantan link na temu onlajn muzike na adresi http://wiki.media-culture.org.au/index.php/Online_Music ili o intelektualnoj svojini, na adresi http://wiki.media-culture.org.au/index.php/Intellectual_Property.
http://wiki.media-culture.org.au/index.php/Main_Page

O istorijatu, razvoju i izvođačima tehno muzike više podataka možete naći na veb sajt Elektronskog muzičkog arhiva Detroita ("The Detroit Electronic Music Archive") kao i na portalu Synthopia posvećenom elektronskoj muzici.
http://detroitema.org/
http://synthtopia.com/Articles/ElectronicMusicStylesTech.html

Onlajn magazin posvećen ženama DJ-vima i popularnoj tehno muzici. Akcenat je na kanadskim tehno umetnicama, dok su tekstovi vezani za probleme semplovanja, govor o tehno muzici sa aspekta postmodernizma, internacionalnoj muzičkoj industriji i sl. Sajt sadrži i brojne korisne intervjue i tekstove sa/o poznatim DJ-vima i producentima.
http://www.womenoftechno.com/

Sajt posvećen kratkom istorijatu tehno muzike kroz četiri poglavlja (od detroitskih korena do muzike iz australijskih klubova) sadrži korisne informacije o izvođačima, kao i kratak pregled na temu: tehnologija - kultura - muzika.
http://www2.abc.net.au/arts/soundsliketechno/

Na ovoj adresi nalazi se rečnik muzičkih termina i pojmova iz oblasti klasične (i u manjem obimu) tradicionalne i popularne muzike.
http://www.music.vt.edu/musicdictionary/

Link preko kojeg se dolazi do osnovnih informacija o zakonima vezanim za Internet, između ostalog i pitanjima intelektualne svojine, kopirajta, razmene dokumenata (file sharing), i sl.
http://www.legal-database.com/internetlaw.htm

I za kraj ... tehnologija nam može približiti i zvuk veoma udaljenih predela, kao u slučaju radio astronomije koja, između ostalog, beleži radarski snimak prolaska meteora. Ukoliko ste strpljivi, preko ove adrese ćete povremeno čuti i 'zvuk' meteora posredstvom Marshall Space Flight centra:
http://www.spaceweather.com/glossary/nasameteorradar.html

 

 
 
   
e-volucija ISSN 1451-8112
Centar za proučavanje informacionih tehnologija
www.bos.rs/cepit/, tel. 381 11 30 65 830