C
 
e
 
P
 
I
 
T
 
 
 

Broj 14, 2006.

|
|
BOŠ 
|
|
 

 

SADRŽAJ

Tema broja
UMETNOST KAO INFORMACIJA

Uvodnik urednice broja, Iva Nenić

11 polaznih tačaka o kritičkim umetničkim procedurama u digitalnom okruženju, Marta Popivoda

Digitality of the opera - two cases, Jelena Novak

Kritičke perspektive umetnosti digitalnih igara -
- prilog istraživanju fenomena
, Kristian Lukić

Digitalni teror: umetnost novih medija i rizomatske nesigurnosti, Timoti Mari

Prikaz knjige "Etno: priče o muzici sveta na internetu" Ivana Čolovića,
Iva Nenić

Katalog linkova

_______impresum________

e-volucija

Centar za proučavanje informacionih tehnologija
Beogradske otvorene škole
Masarikova 5/XII, Beograd

Odgovorni urednik
Nenad Golčevski

Uredništvo:
Iva Nenić
Tanja Milovanović
Nataša Radović

ISSN 1451-8112


Izdavanje ovog časopisa pomogli su fondacija
"Ulof Palme"

i
Ministarstvo kulture
Republike Srbije

 


KATALOG LINKOVA

 

Nettime je višejezična mejling lista formirana 1995. godine, posvećena širokoj oblasti novih medija, net kulture i aktivizma. Pored uključivanja u diskusione grupe i informacija o aktuelnim događajima, sajt obezbeđuje i pristup elektronskoj biblioteci sa relevantnim tekstovima iz različitih oblasti - od političkih aspekata novih medija do različitih prizma savremene umetnosti.
http://www.nettime.org/

Critical Art Ensemble je petočlana grupa koja istražuje odnos savremene umetnosti, kritičke teorije i tehnologije. Njihovi multimedijski radovi i teorijski tekstovi problematizuju aktuelne teme iz svakodnevice savremenog kapitalističkog društva (poput projekta o primenama biotehnologije izloženog u vidu serije radova na sajtu)
http://www.critical-art.net/

Mašinima je nov žanr pravljenja filmova na osnovu tehnologije izrade kompjuterskih igara (sama reč potiče od "mašina" i "animacija"); u širem smislu, ovaj pojam se odnosi i na paralelno strateško razvijanje animacije, filma i kompjuterskih igara. Na ovom portalu nalaze se najnoviji primeri mašinime , diskusioni forumi, vesti i članci.
http://www.machinima.com/

Na sajtu Kalifornijskog instituta umetnosti (California Institute of the Arts) možete naći izbor tekstova i linkova o open sorcu, slobodnom softveru i net. art-u, na sledećoj adresi:
http://www.calarts.edu/~line/history.html

Projekat low-fi net art locator osmišljen je kao katalogizacija i prezentacija net. art-a i umetnosti na Internetu
http://www.low-fi.org.uk/

Sajt Histories of Internet Art: Fictions and Faction Univerziteta u Koloradu (University of Colorado at Boulder) prati istoriju net. art-a od najranijih formi do novih radova, kroz virtuelnu postavku umetničkih projekata, intervjue sa autorima, teorijske tekstove koji zahvataju različite aspekte i naposletku, mogućnost rada u univerzitetskom net. art studiju.
http://art.colorado.edu/hiaff/

World Music Central je pouzdan i redovno ažuriran sajt sa informacijama o žanru vorld mjuzik - biografijama i diskografijama izvođača, člancima i intervjuima, adresama izdavača i medija, kao i rečnikom u kojem su obuhvaćeni brojni tradicionalni i vorld žanrovi, instrumenati i igre.
http://www.worldmusiccentral.org/

Festival Soundculture promoviše forme rada sa zvukom koje ne spadaju u uobičajeno poimanje "muzike", poput zvučne sculpture, instalacija i performansa, zasnovanih na ideji "nove sonične kulture".
http://www.soundculture.org/

Centar za računarsko istraživanje u muzici (Stanford University Center for Computer Research in Music) je platforma za saradnju kompozitora i tehnoloških eksperata u oblasti kompjuterske muzike i primene novih tehnologija u procesu komponovanja.
http://ccrma.stanford.edu/

 

 
 
e-volucija ISSN 1451-8112
Časopis je pod Creative Commons licencom
Centar za proučavanje informacionih tehnologija
www.bos.rs/cepit/, tel. 381 11 30 65 830