C
 
e
 
P
 
I
 
T
 
 
 

Broj 16, 2007.

|
|
BOŠ 
|
|
 

 

SADRŽAJ

Tema broja
TEHNOREALIZMI I TEHNOUTOPIJE

Uvodnik urednice broja, Iva Nenić

Tehnološka konvergencija i singularitet: Gedžeti digitalnog doba, Aleksandar Swanwick

Dell (laptop) i Rodni (identitet), Aleksandar Pavlović

Digitalno društveno, Zorica Tomić

Van-digitalna aksis mundi: Mit, magija i metafora u laptop muzici, Glen Bah (prevod Anice Milenković)

Prikaz knjige "Protugeografije globalizacije" Saskije Sasen, Iva Nenić

Katalog linkova

_______impresum________

e-volucija

Centar za proučavanje informacionih tehnologija
Beogradske otvorene škole
Masarikova 5/XII, Beograd

Odgovorni urednik
Nenad Golčevski

Uredništvo:
Iva Nenić
Tanja Milovanović
Nataša Radović

ISSN 1451-8112


Izdavanje ovog časopisa pomogli su fondacija
"Ulof Palme"

i
Ministarstvo kulture
Republike Srbije

 


LINKOVI

Pogledi na tehnologiju


Kovanica tehnorealizam nastala je 1998. godine razradom koncepta autora Šapira (Shapiro), Šenka (Shenk) i Džonsona (Johnson) i zasniva se na osam bazičnih principa, od ideje da tehnologije nisu neutralne, do razmatranja uloge tehnologije u globalnom društvu. Pored participacije u pokretu tehnorealizma, ovaj sajt nudi i interesantan izbor knjiga, članaka i eseja o savremenim aspektima upotrebe tehnologije.
http://www.technorealism.org/


Centar za studije sajberkulture (The Resource Center for Cyberculture studies) posvećen je proučavanju i promociji sajberkulture. Sajt ove onlajn organizacije obuhvata prikaze novih izdanja, kao i informacije o radionicama, kursevima i konferencijama sa temom u oblasti tehnologija i medija.
http://rccs.usfca.edu/default.asp


Zahvaljujući inicijativi Sajberpank projekta (TCP), tekstovi sajberpank književnosti dostupni u elektronskoj formi sabrani su na jednom mestu. Ovaj sajt odličnog dizajna, pored digitalne biblioteke, sadrži i glosar pojmova i katalog onlajn zajednica i sajtova posvećenih tehnologiji.
http://project.cyberpunk.ru/

Na sajtu baze podataka VoS (Voice of the Shuttle) linkovani su tekstovi posvećeni problematici rodnosti u sajber i tehno okruženju Done Haravej, Rozi Braidoti, i drugih feminističkih autorki.
http://vos.ucsb.edu/browse.asp?id=690

Pored elektronskog časopisa posvećenog kompjuterski posredovanoj komunikaciji (CMC) čiji je prvi broj objavljen još 1994. godine, na ovoj adresi postoji i korisna lista linkova o internetu i CMC-u koja se stalno obnavlja.
http://www.december.com/cmc/study/center.html

 

Istorija tehnologije i tehnološke novine


Iako grafički skromna, ova veb strana sadrži korisne informacije i tekstove o istoriji kompjutera, kataloge linkova organizovane po različitim tematskim odrednicama vezanim za istoriju elektronskih uređaja, kompjutera i interneta, i pruža mogućnost priključivanja mejling listama.
http://ei.cs.vt.edu/~history/


Osnovan 1996. godine, Muzej za istoriju kompjutera (Computer History Museum) poseduje kolekciju koja obuhvata hardver, softver i dokumentaciju koja prati razvoj kompjutera i informacionog doba. Njihov atraktivan sajt pruža mogućnost pristupa onlajn izložbama, pretrage kolekcije i pratećih članaka.
http://www.computerhistory.org/


Društvo za istoriju tehnologije (The Society for the History of Technology) razmatra istorijski razvoj i uticaj tehnologija, u različitim oblastima - od ekonomije i politike, do umetnosti i zaštite prirodnog okruženja.
http://www.historyoftechnology.org/


Preko ovog linka dostupna je arhiva Aj Bi Em-a (IBM), počev od predistorije ove korporacije krajem devetnaestog veka do danas. Posebno je zanimljiv i podlink na multimedijalnu prezentaciju sa snimcima govora prvog Aj Bi Em-ovog predsednika Tomasa Votsona (Thomas A. Watson), od kojih je prvi načinjen 1915. godine.
http://www-03.ibm.com/ibm/history/multimedia/index.html


Sajt koji predstavlja najbolji vodič kroz svet elektronskih gedžeta.
http://gizmodo.com/

 

 

 
 
e-volucija ISSN 1451-8112
Časopis je pod Creative Commons licencom
Centar za proučavanje informacionih tehnologija
www.bos.rs/cepit/, tel. 381 11 30 65 830