Regionalna alumni konferencija „MIND the GAP: Bridging Research and Policy Development in European Integration of the Balkans“ u Beogradu

19. i 20. novembra 2015. godine, u prostorijama hotela „Palas“ održana je regionalna alumni konferencija Fondacije za otvoreno društvo (Open Society Foundations) „MIND the GAP: Bridging Research and Policy Development in European Integration of the Balkans“. Konferencija je okupila učesnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i sa Kosova* koji su bili stipendisti Programa stipendija Fondacije za otvoreno društvo. Cilj ovog regionalnog događaja bio je da poveća regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu kao i da ojača ulogu alumnista Fondacije za otvoreno društvo u socijalnom, političkom i obrazovnom dijalogu. Zbog toga su učešće u konferenciji uzeli i predstavnici istraživačkih i akademskih krugova, kao i predstavnici sektora donosioca odluka.

Na samom otvaranju konferencije učesnicima su se obratili zamenica direktorke za stipendije Fondacije za otvoreno društvo, Audrone Uzieliene kao i Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole. U svojim uvodnim rečima gospođa Uzieliene je naglasila da Fondacija od sredine osamdesetih godina podržava usavršavanje studenata sa Zapadnog Balkana i da će to nastaviti kroz formu stipendija, grantova i istraživanja. Gospodin Bjeletić je pružio više informacija o saradnji BOŠ-a i OSF-a na programima stipendija, zahvaljujući kojoj je više od 500 studenata dobilo priliku da svoje znanje proširi na nekom od najprestižnijih univerziteta u SAD-u i Evropi.

Sesija Bridging Research and Policy Development in European Integration of the Balkans donela je debatu o mestu istraživačkog rada u procesu kreiranja i implementacije javnih politika. Na ovom panelu svoje iskustvo u istraživanju, stvaranju i zagovaranju praktičnih politika podelili su Gazela Pudar Draško, istraživačica iz Centra za etiku, pravo i primenjenu filozofiju iz Srbije, Vlado Dedović direktor Centra za monitoring i istraživanje iz Crne Gore, Damjan Zdravev predsednik Reaktora – istraživanje u akciji iz Makedonije kao i Albana Redža istraživačica iz Grupe za pravne i političke studije sa Kosova. Ovu panel diskusiju moderirao je Vladimir Pavlović, koordinator za praktične politike Beogradske otvorene škole. Učesnici panel diskusije razmatrali su ulogu istraživača u oblikovanju praktičnih politika, probleme sa kojima se istraživači na Zapadnom Balkanu suočavaju u dolaženju do relevantnih podataka, razloge zbog kojih između istraživača i donosioca odluka nema dovoljno saradnje.

U drugom delu prezentovani su policy brief-ovi koje su proizveli učesnici konferencije pod mentorstvom Beogradske otvorene škole. Istraživači su se fokusirali na pitanja oblasti koje prate, ali i države iz koje dolaze, a koja su od značaja za proces pristupanja Evropskoj uniji. Na ovoj, drugoj sesiji prezentovano je ukupno deset policy brief-ova.*

  • (De)centralisation of the Labour Market in Serbia - Risks and Opportunities for the Youth

Authors: Aleksandra Simic and Dragan Stanojevic/Serbia

  • The Hurdles for the University Autonomy in Macedonia - The Case of Law on High Education

Author: Ana Pavlovska Daneva/Macedonia

  • Towards EU 2020 Goals in Education: Improving Policy Framework and Practicies in Kosovo

Author: Armend Muja/Kosovo

  • Challenges to Parliamentary Oversight and Accountability of Independent Agencies in Kosovo

Author: Blerim Vela/Kosovo

  • From Wrong Transposition to False Implementation - the Case of Waste Management Regulation in Macedonia

Authors: Dragan Milkovski and Tijana Angjelkovska/Macedonia

  • Fighting Discrimination in Serbia: Role of the Media

Author: Dejan Mavrovic/Serbia

  • Protection in Practice: Aligning Environmental and Consumer Law and Policy in Serbia with EU Acquis

Authors: Mihajlo Vucic and Mateja Djurovic/Serbia

  • Great Expectations - Grounding EU Gender Equality Principles into Serbian Policy

Author: Milana Lazic/Serbia

  • Mass influx of Syrian asylum Seekers and European Asylum Crisis: Dealing with the Emerging Challenges in Serbia

Author: Olga Mitrovic/Serbia

  • Macedonia’s Prospects on Reaching the 2020 Energy Policy Targets

Author: Dragana Nikodinovska/Macedonia

* Radovi su autorsko delo istraživača i nužno ne prenose stavove Beogradske otvorene škole.

Nakon predstavljanja pojedinačnih radova, usledile su grupne diskusije u forumima. Ova forma diskusije omogučila je dodatno upoznavanje i razmenu mišljenja o predstavljenim radovima.

Trening From Research to Advocacy - Understanding the Importance of Evidence Based Policy Making in European Integration Process koji su držali Stevan Vujasinović, ekspert za komunikacije javnih politika Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija, Vladimir Pavlović i Mirko Popović, koordinator Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole je obeležio drugi dan konferencije. Unapređenje komunikacije između istraživača i donosilaca odluka jeste preduslov za uspešno zagovaranje praktičnih politika – glavna je poruka o kojoj se diskutovalo. Pored toga treneri su sa učesnicima razgovarali o ulozi policy brief-ova u istraživanju. Naglasak je stavljen na policy brief-ove kao sredstvo rešavanja problema koji predstavlja cilj istraživanja. Uloga istraživača u procesu pristupanja Evropskoj Uniji bila je još jedna tema ove sesije. Praktične politike zasnovane na dokazima i prilagođene društvenom kontekstu države iz koje istraživači dolaze predstavljaju značajno sredstvo za ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj Uniji.

Detaljni program konferencije pronađite ovde.

26.11.2015.
SOC
Najave