C
 
e
 
P
 
I
 
T
 
 
 
Broj 7, 2004.
|
|
BOŠ 
|
|
 
 

 

SADRŽAJ

Uvodnik - Šta je sajber psihologija

Identitet, Nenad Golčevski

Zavisnost, Nenad Golčevski

Internet i tradicionalni mediji, Darko Hinić

Katalog linkova

 

_______impresum________

e-volucija

Centar za proučavanje informacionih tehnologija
Beogradske otvorene škole
Masarikova 5/XII, Beograd

Glavna urednica
Iva Nenić

Odgovorni urednik
Nenad Golčevski

Uredništvo:
Tanja Milovanović
Nataša Radović
Milina Petrović

ISSN 1451-8112

Izdavanje ovog časopisa pomogla je fondacija
"Olaf Palme"

 

 

LINKOVI

Psihologija sajberprostora - John Suler

John Suler je jedan od prvih autora u oblasti sajberpsihologije a na ovom sajtu mo ž ete naći kompletno izdanje njegove knjige Psihologija sajberprostora (Psychology of Cyberspace) . Suler se inače bavi kliničkom psihologijom zbog čega su i tekstovi koje ćete ovde pročitati obojeni takvom perspektivom. Ipak, činjenica da on razmatra veliki broj ključnih pitanja sajberpsihologije i da to čini na prilično sistematizovan način, te na osnovu istraživanja koje sam sprovodi, kvalifikuje ovo njegovo delo kao jedno od prvih koje treba da proučite ako ulazite u oblast psihologije interneta.

Inicijativa za tehnologiju i self - Univerzitet MIT

Još jedan kultni autor ili preciznije autorka koja se bavi psihologijom interneta je Sherry Turkle, pisac jedne od najcitiranijih knjiga iz ove oblasti - Life on the Screen i profesor čuvenog MIT-a. Ova veb stranica predstavlja inicijativu koja je ona pokrenula na svom MIT-u za sistematsko proučavanje uticaja savremenih IKT-a na doživljaj sebe i međuljudske odnose koji se u novom okruženju uspostavljaju. Značaj ove inicijative pre svega treba tražiti u kontekstu institucionalizacije nove naučne discipline na jednom od najprestižnijih univerziteta u SAD.

Centar za onlajn zavisnost

Ova stranica predstavlja verovatno najbogatiji izvor podataka o fenomenu "zavisnosti od interneta", odnosno različitim oblicima životnih problema sa kojima se ljudi suočavaju a koji su posledica "prekomerne upotrebe IKT-a". Ovde možete postaviti pitanja, potražiti savet, ili uraditi testove na osnovu kojih ćete dobiti odgovor na pitanje da li prekomerno upotrebljavate internet. Ukoliko se za ovaj fenomen zanimate iz profesionalnih razloga, takođe ćete imati puno koristi od posete ovom sajtu.

Studija Internet i društvo - Stanfordski institut za kvantitaivna istraživanja društva

Na ovom sajtu pronaći ćete rezultate jednog od najkontraverznijih ispitivanja upotrebe interneta u njegovoj kratkoj istoriji. Iako su neke od metodoloških postavki ovog istraživanja često kritikovane, njegovi rezultati bili su povod za uspostavljanje jednog važnog teorijskog koncepta u ovoj oblasti - Internet paradoksa . Stoga, ukoliko imate interesovanje za ovu oblast ne biste smeli propustiti da iz prve ruke proverite šta su i kako ispitivali stanfordski istraživači, te zbog čega su njihovui rezultati izazvali toliko žučne diskusije.

Pew Internet and American Life Project

Ovaj projekat je trenutno jedan od najpouzdanijih izvora podataka o trenodovima u upotrebi interneta u SAD. Osim toga, metodologija koju primenjuju istraživači Pew Interneta kao i sadržaji koje ispituju, instruktivni su za mnoge domene istraživanja korisnika IKT-a, te je poznavanje i redovno praćenje njihovih nalaza must do za sve koje interesuju psihološki i društveni efekti upotrebe interneta.

 
 
e-volucija ISSN 1451-8112
Centar za proučavanje informacionih tehnologija
www.bos.rs/cepit, tel. 381 11 30 65 830