Politika EU u oblasti energetike

U poslednjih nekoliko godina energija je postala jedna od prioritetnih tema Evropske unije. Iako je energetska politika još uvek prvenstveno u nadležnosti država članica EU sve intenzivnije radi na formiranju zajedničke evropske energetske politike.

Energetska politika neraskidivo je povezana sa klimatskim promenama i održivim razvojem te su uvođenje čistije proizvodnje i energetska efikasnost ključne razvojne oblasti. Pitanje efikasnog snabdevanja energentima podstiče EU da razvija održivu politiku energetske efikasnosti a problemi u snabdevanju gasom iz Rusije su dodatno podstakli ovaj proces. EU pitanje energetske bezbednosti tretira na unutrašnjem i spoljnom nivou. Na prvom kroz jačanje regulative, liberalizaciju tržišta i utvrđivanje pravila konkurencije, kao i boljim povezivanjem tržišta, merama za jačanje energetske efikasnosti i većim korišćenjem obnovljivih izvora energije. Na spoljnom nivou jačanjem saradnje sa snabdevačima koju prati diversifikacija izvora i pravaca snabdevanja. U poslednje vreme energetske teme se sve češće javljaju kao prioritetne  u dijalogu sa partnerima u okviru spoljnih odnosa EU.

Energija je integralni deo Strategije bezbednosti EU, a Srbija je sektorski integrisana preko članstva u Energetskoj zajednici. Radi se o procesu koji bi regionu Zapadnog Balkana i Srbiji trebalo da omogući razvoj zapuštenog, a toliko važnog sektora. 

Obrazovni program "Politika EU u oblasti energetike" je namenjen  lokalnoj samoupravi, državnoj i pokrajinskoj upravi, javnim preduzećima, razvojnim agencijama i drugim javnim institucijama koje su zadužene za sprovođenje politike u oblasti energetike i  energetske efikasnosti u Srbiji.
Konkrus za zainteresovane kandidatkinje i kandidate otvoren je od 18. maja do 8. jula. Informacije o konkursu možete pronaći na stranici uslovi konkursa

Obuka za prvu grupu polaznika izvodiće se od 5. do 9. septembra 2011. godine. Drugi modul će se izvoditi od 19. do 23. septembra 2011. godine.  Treća grupa polaznika će aktivnosti na obrazovnom programu pohađati u aprilu 2012. godine.