CGCC – Centar za vođenje karijere i savetovanje

Centar za vođenje karijere i savetovanje Beogradske otvorene škole pokrenuo je projekat „Bolja javna uprava kroz program radnih praksi“ u cilju dodatnog osnaživanja upravljačkih kapaciteta Vlade Republike Srbije i njenih Ministarstava. Projekat se bavi kreiranjem i sprovođenjem posebnog programa radnih praksi namenjenog državnim institucijama u Republici Srbiji, kroz angažovanje mladih talentovanih profesionalaca koji mogu da unaprede rad pojedinih sektora. Tokom projekta raspisana su dva javna konkursa za program radnih praksi za 17 definisanih pozicija. Ukupno je pristiglo preko 1600 prijava za definisane pozicije. Nakon opsežne selekcije izabrano je 17 talentovanih mladih profesionalaca koji su povezani sa 16 mentora u okviru institucija Vlade Republike Srbije. Pored radnog iskustva, izabranim praktikantima je obezbeđeno dodatno sticanje veština i znanja neophodnih za obavljanje radnih zadataka, putem 13 jednodnevnih treninga. Projektom je praktikantima obezbeđena usluga karijernog savetovanja, koja im je omogućila da dodatno razreše svoje karijerne dileme, kao i da nauče kako da lakše procene svoje lične i profesionalne kapacitete. Mentori koji su uključeni u projekat dodatno su osnaženi  kroz edukaciju o mentorskom procesu. Nakon realizovane prakse 10 praktikanata se zaposlilo u privatnom i javnom sektoru. 

U okviru projekta „Karijera po meri mladih – podizanje kapaciteta kancelarija za mlade za pružanje usluga i merenje efekata karijernog vođenja i savetovanja po zapošljivost“ osnaženi su kapaciteti 5 kancelarija za mlade iz Kragujevca, Loznice, Niša, Novog Pazara i Novog Sada za pružanje usluga i merenje efekata karijernog vođenja i savetovanja. Uspešno je izvedena trodnevna obuka za karijerne informatore i karijerne savetnike iz 5 kancelarija za mlade (prosečna ocena obuke je 4,92/5)  i osigurano kontinuirano stručno mentorstvo za kancelarije za mlade prilikom pružanja usluga KviS. Održano je 96 radionica karijernog informisanja za 224 mladih u okviru 9 kancelarija za mlade (63 radionice za eksperimentalnu grupu i 33 radionice za kontrolnu grupu). Takođe, održano je 33 sesija individualnog karijernog savetovanja u 5 kancelarija za mlade i 12 sesija grupnog karijernog savetovanja za 101 mladu osobu. 164 mladih u 9 lokalnih zajednica informisano je o karijeri i aktivnom traženju posla. Razvijeni su i primenjeni metodološki validni indikatori kao i odgovarajući merni instrumenti, za merenje efekata KViS po zapošljivost 152 mladih. 575.326 mladih je videlo neku od Fejsbuk reklama projekta, 6.562 mladih je kliknulo na neku od Fejsbuk reklama. Uspostavljeno je moderno softversko rešenje za kontinuirano praćenje procesa i rezultata KViS u kancelarijama za mlade. Prikupljeni su i obrađeni podaci o efektima usluga KViS po zapošljivost 152 mladih i razlikama u stepenu zapošljivosti (77 mladih iz eksperimentalne grupe i 75 mladih iz kontrolne grupe). Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva omladine i sporta

U okviru projekta „Zanimaju me zanimanja“ organizovana je dvodvodnevna trening obuka za 21 nastavnika i saradnika (tim od po dvoje predstavnika iz 10 škola i jedan predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja). Obučeni nastavnici i stručni saradnici organizovali su 23 radionice karijernog informisanja17 programa „senka na poslu“ (job shadowing). Ukupno 433 učenika srednjih škola i 84 nastavnika i stručnih saradnika učestvovale su na organizovanim aktivnostima. BOŠ tim organizovao je 8 monitoring poseta. Pokrenut je Virtuelni sajam zanimanja na portalu karijera.bos.rs/sajam koji je do sada posetio 2990 posetilaca. Na osnovu iskustava sprodevenih aktivnosti nastavnika i stručnih saradnika nastale su Preporuke za razvoj programa karijernog vođenja i savetovanja u srednjim školama. Realizaciju projektnih aktivnosti podžao je Solidar Suisse/Swiss Labour Assistance (SLA) – Kancelarija u Srbiji. 

Održana obuka nastavnika u okviru projekta „Zanimaju me zanimanja“ u periodu od 11-13. avgusta 2013. godine u Kovačici. Obuku je prošlo 20 nastavnika i stručnih saradnika i 1 predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Obuka nastavnika se izvodila po akreditovanom programu ZUOV-a i obrađene su teme: tradicionalni i moderni pojam karijere, OMOT model, Strategija karijernog vođenja i savetovanja, Program karijernog vođenja i savetovanja učenika u srednjim školama, primeri dobre prakse u SAD, EU i Srbiji, aktivno traženje posla, radionice za podsticanje i samoupoznavanje učenika. Realizaciju obuke podržao je Solidar Suisse - Kancelarija u Srbiji

Tokom projekta „Razvoj usluga karijernog vođenja i savetovanja kroz mehanizme međuopštinske saradnje“ realizovano je ukupno 93 aktivnosti u kojima je učestvovalo preko 1690 mladih uzrasta 15-19 godina. Ostvarena je odlična medijska pokrivenost projekta od strane lokalnih i nacionalnih medija. Odštampano je ukupno 2800 specijalno dizajniranih lifleta sa informacijama o karijernim uslugama koje pružaju različite institucije na lokalnom nivou. Lokalne vlasti su podržale lokalne mobilne timove. U saradnji sa članovima LMT-ova i stručnjacima u oblasti karijernog savetovanja napisan je Model karijernih usluga u kancelarijama za mlade. Projekat je realizovan uz finansijsku podršku USAID Projekta održivog lokalnog razvoja

Raspisan Javni konkurs za sve zainteresovane nastavnike i stručne saradnike za dvodnevnu obuku o karijernom vođenju i savetovanju po programu akreditovanom od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja 21. juna 2013 u okviru projekta "Zanimaju me zanimanja" finansiranog od Solidar Suisse.

Sprovedeno Istraživanje o upotrebi kompjuterskih igara za učenje u 7 zemalja Evrope u okviru projekta „Ozbiljne igre za društvene i kreativne kompetencije“ koji se sprovodi u okviru Programa za celoživotno učenje. Ukupno 873 ispitanika je popunilo upitnik. 

Održane Job shadowing posete za učenike iz Vranja, Kikinde i Sjenice i to : u Vranju 31 učenik kroz 17 poseta, u Kikindi 12 učenika kroz 5 poseta i Sjenica 36 učenika kroz 3 posete u okviru projekta Razvoj usluga karijernog vođenja i savetovanja kroz mehanizme međuopštinske saranje“.

Održana poseta 46 učenika i nastavnika Tehničke škole Vladičin Han 57. Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća 16. maja 2013. godine u okviru projekta Razvoj usluga karijernog vođenja i savetovanja kroz mehanizme međuopštinske saranje“.

Održani okrugli stolovi za srednjoškolce i poslodavce u Novom Pazaru 10. aprila, Zrenjaninu 28. maja i Vranju 07. juna 2013. godine. Okrugle stolove su organizovali Lokalni mobilni timovi za karijerno vođenje i savetovanje Novi Pazar, Zrenjanin i Vranje koji deluju u sklopu projekta „Razvoj usluga karijernog vođenja i savetovanja kroz mehanizme međuopštinske saranje“. Na okruglim stolovima su se, uz prisustvo predstavnika srednjoškolaca, nastavnika, poslodavaca, nacionalne službe za zapošljavanje i drugih zainteresovanih strana, razmenile informacije koje će doprineti boljem međusobnom razumevanju i usklađivanju očekivanja koja imaju jedni od drugih. 

Održan trening mentora u okviru projekta "Bolja javna uprava kroz program radnih praksi" 18. juna 2013. godine u prostorijama Beogradske otvorena škole. Trening su držali eksperti iz oblasti mentorstva Darko Tot direktor Mentor plus d.o.o. i predsednica Consulteam-a Olga Svoboda. Obrađene teme su: metodologija mentorstva, odnos mentor-praktikant, saznajne potrebe praktikanata, evaluacija procesa učenja, procedure izveštavanja o napretku prakse,...

Odabrani praktikanti za 15 plaćenih stručnih praksi u državnim organima i institucijama Republike Srbije i postavljeni na pozicije.

Organizovana učenička debata u Kulturnom centru Kikinda, 06. aprila 2013. godine, na temu „Državni ili privatni fakulteti“ od strane Lokalnog mobilnog tima za karijerno vođenje i savetovanje Kikinda. Debata je realizovana u okviru projekta „Razvoj usluga karijernog vođenja i savetovanja kroz mehanizme međuopštinske saradnje“, koji sprovodi Beogradska otvorena škola, a finansira USAID Projekat održivog lokalnog razvoja.

Raspisan Javni konkurs za 15 plaćenih stručnih praksi u državnim organima i institucijama Republike Srbije 18. marta 2013. godine, u okviru projekta "Bolja javna uprava kroz program radnih praksi" koji finansira USAID Projekat za bolje uslove poslovanja. Konkurs je bio otvoren za motivisane mlade profesionalce koji žele da steknu iskustvo kroz praksu u državnim organima i institucijama Republike Srbije. Na konkurs je stiglo preko 1300 prijava (uključujući kasne i prijave sa nepotpunom dokumentacijom kojih je bilo ukupno oko 200). Testirano je 100, dok je na intervjue pozvano 70 kandidata. 

Održane promocije lokalnih mobilnih timova za karijerno vođenje i savetovanje. Promocije koje su održane u Bujanovcu, Vladičinom Hanu, Kikindi i Novom Pazaru su organizovane tokom januara i februara 2013. godine, kako bi se zainteresovana javnost upoznala sa institucijama koje pružaju usluge karijernog vođenja i savetovanja na lokalu, a posetiocima su predstavljene i vrste dostupnih usluga, kao i vreme i mesto gde se određena usluga može dobiti. 

Održano ukupno 12 radionica vršnjačkog karijernog informisanja, sa oko 190 učesnika, za mlade u 10 gradova i opština u Srbiji. Radionice su organizovali Centar za vođenje karijere i savetovanje Beogradske otvorene škole i lokalne kancelarije za mlade iz Svilajnca, Bačke Palanke, Inđije, Bujanovca, Sjenice, Apatina, Svrljiga, Sremske Mitrovice, Stare Pazove i Kikinde. Učešće na ovim radionicama omogućilo je mladima da besplatno, od svojih vršnjaka, kroz radioničarski rad, nauče nešto više o razvoju karijere, traženju zaposlenja, pripremi radne biografije i poslovnog intervjua, poslovnoj komunikaciji i drugim važnim temama. Radionice su održane u sklopu projekta "Zove te karijera". Radionice su održavane krajem 2012. i početkom 2013. godine.

Održan inicijalni sastanak i trening u okviru projekta „Razvoj usluga karijernog vođenja i savetovanja kroz mehanizme međuopštinske saradnje, kojim je obeležen uspešan početak aktivnosti na ovom projektu. Sastanak je održan u petak i subotu, 21. i 22. decembra 2012. godine uz učešće 10 predstavnika lokalnih mobilnih timova za karijerno vođenje i savetovanje iz 8 opština iz Srbije i stručnjaka iz oblasti karijernog vođenja i savetovanja.

Realizovana obuka o karijernom informisanju za 21 vršnjačkog edukatora za karijerno informisanje iz 10 kancelarija za mlade. Mladi iz Apatina, Bačke Palanke, Bujanovca, Inđije, Kikinde, Sjenice, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Svilajnca i Svrljiga, koji su prošli obuku, nastaviće da u svojim mestima vršnjacima pružaju informacije, podršku i usmerenje u vezi sa planiranjem karijere. Obuka je organizovana u okviru projekta "Zove te karijera" od 26. do 28. novembra 2012. godine u Beogradu, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Održan međunarodni trening Bolja zapošljivost mladih iz manjinskih grupa od 15-22. oktobra 2012. godine, sa ciljem da doprinese suočavanju sa izazovima učešća mladih na tržištu rada, sa posebnim akcentom na mlade iz manjinskih grupa. Trening je okupio 28 učesnika i 5 eksperata i realizatora iz zemalja Evropske unije i Jugoistočne Evrope: Makedonije, Turske, Letonije, Finske, Italije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Održana Konsultativna radionica o socijalnom dijalogu i socijalnim partnerima, od 3. do 5. septembra u Nišu, u okviru projekta Prozor novih mogućnosti - poboljšanje sposobnosti RREC za unapređenje preduzetništva i konkurentnosti u Nišavskom okrugu koji realizuje Opština Medijana iz Niša uz stručnu podršku BOŠ-a. Radionicu vodile savetnica u Sektoru za pravne poslove i socijalni dijalog Unije poslodavaca Srbije Nataša Cupać Pavlovski i koordinatorka Centra za vođenje karijere i savetovanje BOŠ-a Jelena Manić. Ovaj projekat podržava Program lokalnog ekonomskog razvoja na Balkanu (LEDIB).

Realizovana je dvodnevna obuka za aktiviste Kancelarije za mlade Bečej o vršnjačkom karijernom informisanju. Obuka je održana u julu 2012. godine u okviru projekta Bečejska karijerna akademija koju realizuju Kancelarija za mlade Bečej i Bečejsko udruženje mladih, uz podršku UN projekta Zapošljavanje i migracije mladih, i stručnu podršku CGCC-a. Dvodnevna obuka 17 mladih, budućih karijernih informatora, biće praćena onlajn obukom i monitoringom njihovih aktivnosti usmerenih na karijerno informisanje mladih.

Lansirana je stranica o Preduzetništvu u okviru onlajn servisa za pomoć mladima pri planiranju karijere - BOŠ Karijera, u julu 2012. godine. Stranica nudi korisnicima mogućnost da urade test preduzetništva, pročitaju intervjue o iskustvima mladih preduzetnica i preduzetnika i tekstove o tome šta je sve potrebno za karijeru u ovom smeru. Stranica je izrađena kroz projekat "Razvoj karijere i preduzetništvo mladih u Srbiji" koji finansira Ambasada SAD-a u Beogradu.

Objavljen "Vodič za planiranje karijere" koji je nastao kao rezultat rada profesionalnog tima Beogradske otvorene škole u okviru projekta stručno-tehničke podrške karijernom vođenju i savetovanju mladih talenata, i sprovođenju Strategije karijernog vođenja i savetovanja, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Promocija Vodiča održana je 12. aprila 2012. godine u Domu omladine.

Održano još 13 radionica za profesionalni razvoj stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije u periodu od 22. februara do 29. marta 2012. godine. Radionice su organizovane u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a okupile su preko 270 učesnika. 

Usvojene preporuke o daljem razvoju karijernog informisanja u kancelarijama za mlade, čiji je cilj da doprinesu daljem razvoju sistema za podršku mladima u planiranju i vođenju svoje karijere, a u skladu sa Strategijom karijernog vođenja i savetovanja u Republici Srbiji. Preporuke su usvojene u okviru Okruglog stola posvećenog karijernom informisanju u kancelarijama za mlade koji je održan u Vranju, 28. marta 2012. godine. Okrugli sto su zajednički organizovali Beogradska otvorena škola, Kancelarija za mlade Vranje i zajednički programi Ujedinjenih nacija – Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj (PBILD) i Zapošljavanje i migracije mladih (YEM).

Internet portal Beogradske otvorene škole karijera.bos.rs predstavljen je kao primer jednog od najuspešnijeg na .rs domenu u okviru Treće godišnje konferencije o razvoju Interneta – DIDS 2012 (Dan internet domena Srbije), koji je 22. marta 2012. godine u hotelu „Moskva“ organizovao Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Održan kick-off sastanak Tempus projekta CareerS, kojim je obeležen uspešan početak aktivnosti. Sastanak je održan u ponedeljak i utorak, 30. i 31. januara 2012. godine.

Realizovana 3 Job shadowing programa za 8 učesnika projekta e-Karijera. Uz pomoć Job shadowinga, mladi su imali priliku da provedu jedan radni dan sa: mehatroničarom fabrike ICM electronics iz Platičeva Radoslavom Popovim, menadžerkom korporativnih komunikacija kompanije L’Oreal Balkan Sanjom Burg i voditeljkom TV Prva Marijom Kilibardom. Učešće na ovim programima omogućava mladima da provedu jedan radni dan sa predstavnikom određene profesije i iz prve ruke saznaju kako izgleda baviti se nekim poslom. Programi Job shadowing održani su krajem 2011. godine.

Održano ukupno 24 vršnjačke radionice o karijernom informisanju u okviru projekta Karijerni informatori tokom kojih je dosegnuto 289 mladih osoba, od toga je 64 mladih iz osetljivih grupa. Radionice su održane u sledećim opštinama: Bački Petrovac, Bujanovac, Beograd (Palilula), Bojnik, Lebane, Medveđa, Surdulica, Trgovište, Temerin, Vladičin Han, Vlasotince i Vranje. Radionice su održavane u toku 2011. i 2012. godine.

Održano ukupno 11 radionica vršnjačkog karijernog informisanja, sa oko 170 učesnika, za mlade uzrasta 17-24 u 11 gradova i opština u Srbiji. Radionice su organizovali Centar za vođenje karijere i savetovanje Beogradske otvorene škole i lokalne kancelarije za mlade iz Bele Palanke, Niša, Blaca, Kragujevca, Kikinde, Vrnjačke Banje, Zrenjanina, Novog Pazara, Obrenovca, Beograda i Rume. Učešće na ovim radionicama omogućilo je mladima da besplatno, od svojih vršnjaka, kroz radioničarski rad, nauče nešto više o razvoju karijere, traženju zaposlenja, pripremi radne biografije i poslovnog intervjua, poslovnoj komunikaciji i radnoj etici, i drugim važnim temama. Radionice su održane u sklopu projekta e-Karijera. Radionice su održavane krajem 2011. i početkom 2012. godine.

Održano ukupno 37 radionica za profesionalni razvoj stipendista Fonda za mlade talente koje su uključile preko 530 učesnika. Radionice su održane u periodu od početka rada Centra za karijerno vođenje i savetovanje mladih talenata, odnosno od septembra 2010. godine do kraja 2011. godine.

Emitovan prilog o realizovanoj obuci u okviru projekta "e-Karijera" u emisiji ''Evronet'', Radio Televizija Srbije, 8. decembra 2011. u 12:30 i 00:10. U prilogu su govorili menadžerka projekta Jelena Manić i učesnici obuke. Obuka je bila organizovana za aktiviste kancelarija za mlade iz opština Obrenovac, Savski venac (Beograd), Bela Palanka, Novi Pazar, Kikinda, Ruma, Blace, Zrenjanin, Kragujevac, Palilula (Niš) i Vrnjačka Banja. Prilog možete pogledati ovde

Održana obuka o karijernom informisanju za 21 vršnjačkog edukatora za karijerno informisanje iz 11 kancelarija za mlade. Mladi iz Obrenovca, Beograda, Bele Palanke, Novog Pazara, Kikinde, Rume, Blaca, Zrenjanina, Niša, Kragujevca i Vrnjačke Banje, koji su prošli obuku, nastaviće da u svojim mestima vršnjacima pružaju informacije, podršku i usmerenje u vezi sa planiranjem karijere i potrebama tržišta rada u Srbiji. Obuka je organizovana u okviru projekta „e-Karijera“ od 23. do 25. novembra 2011. godine u Beogradu, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Održana osnovna obuka na temu kаrijernog vođenja i sаvetovаnja u stručnim srednjim školаmа za 20 odabranih učesnika (nastavnika/profesora, stručnih saradnika, saradnika u nastavi). Program je akreditovan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, a održan je 31. oktobra i 1. novembra 2011. godine.

Održana obuka o vršnjačkom karijernom informisanju i savetovanju za 18 mladih aktivista – volontera lokalnih kancelarija za mlade iz Vranja, Vlasotinca, Bojnika, Trgovišta, Medveđe, Lebana i Surdulice, sa ciljem da se unapredi društvena inkluzija i zapošljivost mladih u Srbiji kroz izgradnju kapaciteta kancelarija za mlade da pružaju usluge karijernog informisanja, kao specifične usluge karijernog vođenja i savetovanja. Trening je održan od 24. do 27. oktobra 2011. godine u okviru projekta Karijerni informatori.

Objavljena brošura "Karijerni informatori". Ova brošura nastaje u okviru projekta “Karijerni informatori”, sa ciljem da se unapredi društvena inkluzija i zapošljivost mladih u Srbiji kroz izgradnju kapaciteta kancelarija za mlade da pružaju usluge vršnjačkog karijernog informisanja, kao specifične usluge karijernog vođenja i savetovanja. Projekat se realizuje u 12 kancelarija za mlade i direktno doseže 40 mladih volontera tih kancelarija, a indirektno preko 200 mladih. Više o samom projektu pogledajte na www.mingl.org/karijerakademija.

Održan seminar „Na korak do posla 2“. Trening je realizovan u periodu 7-9. oktobra 2011. u Novom Bečeju, a prisustvovalo je 10 predstavnika Kancelarija za mlade iz opština: Ada, Bečej, Zrenjanin, Novi Bečej i Stara Pazova. Učesnici su se upoznali sa pojmom karijera, izvorima informisanja o slobodnim radnim mestima i znanjima neophodnim za aktivno traženje posla. Nakon obuke učesnici su osnaženi da održe po dve radionice o aktivnom traženju posla za mlade u svojim lokalnim zajednicama.

Održan međunarodni trening Easy Transit - Education to Work Transitions od 23-30. septembra 2011. godine, sa ciljem da doprinese razvoju kvaliteta sistema podrške za mlade kroz povećanje kapaciteta organizacija i njihovih omladinskih radnika kako bi se sprečila nezaposlenost mladih kroz karijerno informisanje i vođenje. Ovaj trening kurs je uključivao zemlje EU i jugoistočne Evrope (24 učesnika i 5 eksperata i pomoćno osoblje iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Italije, Španije i Turske).

Lansiran je novi onlajn servis za pomoć mladima pri planiranju karijere - CV bilder! Ovaj servis, po registraciji, korisniku nudi mogućnost da za samo nekoliko minuta napravi savršenu biografiju. 

Održana obuka o vršnjačkom karijernom savetovanju za aktiviste lokalnih kancelarija za mlade za 21 aktivistu-volontera lokalnih kancelarija za mlade iz Bačkog Petrovca, Bujanovca, Palilule (Beograd), Surdulice, Temerina i Vladičinog Hana, sa ciljem da se unapredi društvena inkluzija i zapošljivost mladih u Srbiji kroz izgradnju kapaciteta kancelarija za mlade da pružaju usluge karijernog informisanja, kao specifične usluge karijernog vođenja i savetovanja. Obuka je realizovana u sklopu projekta Karijerni informatori.

Održana četvrta panel diskusija u okviru programa "Suočavanje s budućnošću" na temu „Posao i karijera u budućnosti“, u ponedeljak, 23. maja 2011. godine. U raspravi su učestvovali gđa Radmila Bukumirić Katić, pomoćnik Ministra za rad i socijalnu politiku, Sektor za rad, dr Iskra Maksimović, docent na FEFA, dr Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište, mr Jovan Protić, Nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada za Srbiju. Raspravu je vodila Jelena Manić, koordinatorka Centra za vođenje karijere i savetovanje Beogradske otvorene škole. 

Održane radionice za mlade talente na temu "Upravljanje karijerom", posvećene profesionalnom razvoju stipendista Fonda za mlade talente. Radionice su održane u Beogradu i Novom Sadu, a biće održane i za studente Univerziteta u Nišu. Pogledajte prilog Radio televizije Vojvodine povodom radionice održane u Novom Sadu 13. aprila 2011. Projekat zajednički realizuju Ministarstvo omladine i sporta i Beogradska otvorena škola.

Održan trening o karijernom vođenju i savetovanju za stručne saradnike osnovnih škola u Banja Luci za 27 stručnih saradnika (psihologa i pedagoga) iz banjalučkih osnovnih škola. Trening je održan u okviru projekta "Izaberi školu - izaberi budućnost", čiji je cilj pomoć učenicima devetih razreda osnovne škole u Banja Luci pri odabiru srednje škole u skladu sa potrebama tržišta rada.

Izašla brošura o radnim praksama. Autorke brošure su Jelena Manić i Nataša Cupać Pavlovski. Brošuru je dostupna na linku old.bos.rs/materijali/brosura.pdf. Izradu brošure podržao je program Community Connections, koji finansira USAID.

9 radionica posvećenih profesionalnom razvoju stipendista Fonda za mlade talente kroz koje je prošlo ukupno 160 studenata sa Univerziteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Pored radionica na teme pisanja CV-ja, traženja zaposlenja, pripreme za poslovni intervju, preduzetništva, Centar je organizovao i 22 karijerna savetovanja mladih talenata sa psihologom i nekoliko stručnih praksi. Više informacija o Centru možete dobiti ovde.

Set radionica za srednjoškolce o tranziciji iz srednje škole na fakultete. Radionice su držali treneri CGCC-a, Jelena Manić i Igor Pucarević, u saradnji sa Kancelarijom za mlade beogradske opštine Čukarica. April i maj 2010.

Lansirani Mingl Karijerni profili, prvi srpski onlajn sistem za pomoć srednjoškolcima pri odabiru karijere. Onlajn testovi, preporuke zanimanja i adresar fakulteta, dostupni su na adresi www.karijera.mingl.org. April 2010.

Objavljena brošura "Tvoja karijera vodič za planiranje karijere i zapošljavanje mladih". Brošura je finalni produkt projekta "Karijer Akademija" koji je realizovan uz saradnju sa Kancelarijama za mlade i podržan od strane Ministarstva omladine i sporta. Urednica brošure je Jelena Manić, a tekstove su pored psihologa Vesne Čekić i Milene Nikolić i pedagoga Vladete Milina, pripremali i mladi učesnici projekta. Mart 2010.

6 dvodnevnih treninga za ukupno 60 nastavnika iz 15 srednjih ugostiteljskih ili turističkih škola iz Srbije o karijernog vođenju i savetovanju i uvođenju ovog koncepta u škole. Projekat je podržao USAID kroz organizaciju DAI. Period realizacije treninga je januar/maj 2010. Obučeni nastavnici su po završetku obuke radili sa ukupno 4221 učenika i 75 kolega nastavnika, kroz 46 organizovanih lokalnih aktivnosti.


Usvojena je Strategija karijernog vođenja i savetovanja na sednici Vlade RS održanoj 4. marta 2010, na predlog Ministarstva omladine i sporta.   Inicijalni tekst Strategije izrađen je na inicijativu Centra za vođenje karijere i savetovanje Beogradske otvorene škole 2007. godine, u okviru projekta podržanog od strane CIDA-e.


Počeo je sa radom Centar za vođenje karijere i savetovanje pri Fondu za mlade talente Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, zahvaljujući ekspertskoj podršci Beogradske otvorene škole. Novembar 2009.


Koordinatorka CGCC-a, Jelena Manić, govorila je 3. novembra 2009. na tribini o zapošljavanju pod nazivom "Ako svet krizira ne moraš i ti", održanoj u okviru manifestacije "Job Fair" na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.


Trening za planiranje karijere i aktivno traženje posla, za 26 srednjoškolaca u Loznici, 30. i 31. oktobra 2009. Trening su držali treneri CGCC-a, Nenad Maletin i Jelena Manić.


Kordinatorka CGCC-a učestvovala je na tronedeljnom studijskom boravku u Čikagu na temu "Nezaposlenost mladih u Srbiji". Program je realizovan tokom marta i aprila 2009. godine, pod pokroviteljstvom USAID-a u Srbiji.


Radionica o elementima Strategije karijernog vođenja i savetovanja, javna debata o Strategiji sa učesnicima projekta Sveobuhvatna strategija razvoja karijernog vođenja u Srbiji, februar 2008.


Promocija Strategije karijernog vođenja i savetovanja, u Privrednoj komori Srbije, decembar 2007.


Drugi jednodnevni trening za četiri saradnice iz regionalnog centra Zrenjanin u cilju podizanja njihovih kapaciteta na nivo Centra za vođenje karijere i savetovanje, u okviru projekta Sveobuhvatna strategija razvoja karijernog vođenja u Srbiji, avgust 2007.


Poslednji jednodnevni trening za 15 nastavnika i stručnih saradnika iz škola širom Srbije, u okviru projekta Sveobuhvatna strategija razvoja karijernog vođenja i savetovanja u Srbiji, avgust 2007.


Jednodnevni trening za četiri saradnice iz regionalnog centra Zrenjanin u cilju podizanja njihovih kapaciteta na nivo Centra za vođenje karijere i savetovanje, u okviru projekta Sveobuhvatna strategija razvoja karijernog vođenja u Srbiji, maj 2007.


Jednodnevni trening za 15 nastavnika i stručnih saradnika iz škola širom Srbije, u okviru projekta Sveobuhvatna strategija razvoja karijernog vođenja i savetovanja u Srbiji, maj 2007.


Aktuelni projekat Sveobuhvatna strategija razvoja karijernog vođenja i savetovanja u Srbiji, podržan od strane CIDA-e, od maja 2007. godine.


Projekat Implementacija Modela karijernog vođenja i savetovanja u sistemu SSO u Srbiji na školskom/lokalnom nivou, podržan od strane CIDA-e, oktobar 2006. godine


Trodnevni trening za odabrane studente prethodnih generacija DAUS-a iz oblasti vođenja karijere i savetovanja, Beograd, oktobar 2006.


Jednodnevni trening iz oblasti vođenje karijere i savetovanje za decu štićenike doma Centra za socijalni rad Novi Sad. Novi Sad, oktobar 2006.


Okrugli sto "Karijerno vođenje i savetovanje
iskustva i preporuke" kao završna aktivnost projekta "Implementacija Modela karijernog vođenja i savetovanja u sistemu SSO u Srbiji na školskom/lokalnom nivou". Gosti zamenik ministra za obrazovanje i zamenica ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Oktobar 2006, Beograd

Seminar „Tranzicija“ u okviru projekta „Implementacija Modela karijernog vođenja i savetovanja u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji na školskom/lokalnom nivou” za 16 nastavnika srednjih stručnih škola iz Srbije, septembar 2006, Beograd


Seminar „Odlučivanje“, u okviru projekta „Implementacija Modela karijernog vođenja i savetovanja u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji na školskom/lokalnom nivou” za 16 nastavnika srednjih stručnih škola iz Srbije, avgust 2006, Beograd


Seminar „Mogućnosti“, u okviru projekta „Implementacija Modela karijernog vođenja i savetovanja u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji na školskom/lokalnom nivou” za 16 nastavnika srednjih stručnih škola iz Srbije, april 2006, Beograd


Seminar „Znanje o sebi“, u okviru projekta „Implementacija Modela karijernog vođenja i savetovanja u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji na školskom/lokalnom nivou” za 16 nastavnika srednjih stručnih škola iz Srbije, mart 2006, Beograd


Trodnevni trening za trenere „Vođenje karijere i savetovanje u sistemu SSO“ u okviru projekta „Implementacija Modela karijernog vođenja i savetovanja u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji na školskom/lokalnom nivou” za 15 nastavnika iz 10 srednjih stručnih škola iz Srbije i 4 Regionalna centra za kontinuirano obrazovanje odraslih, mart 2006, Beograd


Učešće predstavnika Centra na college counselling treningu na Anatolia–American College of Thessaloniki, maj 2006, Solun, Grčka


Trodnevni trening „Osnove vođenja karijere i savetovanja“ za 15 zaposlenih na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, decembar 2005


Projekat „Uspostavljanje Centra za vođenje karijere i savetovanje Ekonomskog fakulteta u Beogradu“ finansiran od strane OSI-ja, decembar 2005


Trodnevni trening za trenere „Vođenje karijere i savetovanje u sistemu SSO“ za 15 nastavnika iz 10 srednjih stručnih škola iz Srbije i 4 Regionalna centra za kontinuirano obrazovanje odraslih. Trening je držao tim Centra za vođenje karijere i savetovanje BOŠ-a u okviru projekta Implementacija Modela karijernog vođenja u sistemu SSO u Srbiji. 


Trodnevni trening „Osnove vođenja karijere i savetovanja“ za zaposlene na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Trening držala predstavnica Centra za vođenje karijere i savetovanje BOŠ-a.


Uspešno implementiran projekat uspostavljanja Centra za vođenje karijere i savetovanje Ekonomskog fakulteta u Beogradu finansiran od strane OSI-ja.


Projekat „Razvijanje Modela vođenja karijere i savetovanja u sistemu SSO u Srbiji“ podrzan od EU preko EAR-a, jun 2005


Kreirana baza sa podacima 138 učenika završne godine prehrambenih i poljoprivrednih srednjih stručnih škola i 75 poslodavaca zainteresovanih da se aktivno uključe u vođenje karijere i savetovanje, maj 2005


Prezentacija na stručnom skupu „Promocija zapošljavanja mladih u funkciji izrade Nacionalnog akcionog plana za zapošljavanje mladih“, organizovanog od stane Nacionalne službe za zapošljavanje, održanog u Privrednoj komori Srbije, maj 2005


Prezentacija projekata Centra za vođenje karijere i savetovanje na 53. saboru psihologa Srbije, april 2005


Četvorodnevni trening „Vođenje karijere i savetovanje u sistemu SSO“ za 15 nastavnika iz Regionalnih centara za kontinuirano obrazovanje odraslih, mart 2005, Zlatibor


Gospodin Chris Evans (Velika Britanija) održao trening iz vođenja karijere i savetovanja za tim CGCC-a u prostorijama BOŠ-a, mart 2005


Organizovano Veče karijere za studente DAUS-a. Gosti Jelena Ševo (USAID) i Zoran Skopljak (US Steel), alumnisti BOŠ-a, mart 2005


Učešće predstavnika Centra na Međunarodnoj konferenciji „Lifelong Guidance: Trends and Perspectives“, Atina, Grčka, maj 2004


Šestodnevna poseta dva predstavnika Centra srodnim organizacijama u Bugarskoj, novembar 2004, Sofija i Blagojevgrad, Bugarska

Vesti
Najave