Održana konferencija "Odgovornost obrazovanja"

Konferencija „Odgovornost obrazovanja“ održana je u petak 12.12.2014. god. u galeriji O3One. Centar za razvoj obrazovanja je okupio brojne stručnjake koji su diskutovali o odgovornosti obrazovanja podeljeni u tri panela – odgovornost prema javnosti, prema tržištu rada i prema studentima.

Jovana Tripunović iz Centra za razvoj obrazovanja je otvorila konferenciju i predstavila inicijativu "Za odgovornije univerzitete" i istraživanje transparentnosti fakulteta u Srbiji. Učesnici su imali prilike da od Lele Rudić iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti čuju kako je to telo radilo sa visokoškolskim institucijama i kakvo je stanje sada po pitanju dostupnosti informacija. Dragana Krunić iz Agencije za borbu protiv korupcije je prisutnima iznela podatke o planovima integriteta obrazovnih institucija i naglasila da ove institucije i same primećuju gde su najveći rizici za pojavu korupcije. Kao primer fakulteta koji je unapredio svoju transparentnost, učesnici su čuli iskustva Fakulteta pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu od Marka Đorđevića, profesora tog fakulteta. Dalja diskusija je bila posvećena pitanju usklađenosti programa visokoškolskih institucija i tržišta rada. Vitomir Jovanović iz Centra za obrazovne politike je predstavio rezultate CONGRAD projekta, naglasivši da je prolaznost studenata veća sada u odnosu na period pre potpisivanja Bolonjske deklaracije. Jelena Manić Radoičić iz Centra za vođenje karijere i savetovanje je objasnila koliko je karijerno vođenje i savetovanje unapredilo zapošljivost mladih a Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije je naglasila da je upisna politika fakulteta neadekvatna i da ne prati stvarne potrebe.

Konferencija je završena panelom o odgovornosti obrazovanja prema studentima, u kome su učestvovali Nebojša Aleksić iz SKONUSa, Branko Spasić, učesnik u blokadi Filozofskog fakulteta, Vladica Maričić, član Parlamenta Univerziteta u Nišu i Mihailo Gajić iz Centra za razvoj obrazovanja. Prisutni su iz prve ruke čuli priču o blokadi, kao i priču o SKONUSu i ulozi ovog tela u studentskom organizovanju.

Konferencija je organizovana u okviru inicijative „Za odgovornije univerzitete u Srbiji“, koju podržava međunarodni centar Olof Palme, a sprovodi Centar za razvoj obrazovanja Beogradske otvorene škole.

Sve prezentacije sa konferencije su dostupne ovde, a saopštenje pročitajte ovde.

15. Dec 2014.