Za odgovornije univerzitete u Srbiji

Za odgovornije univerzitete u Srbiji

Od januara 2012. godine, Beogradska otvorena škola, uz podršku Olof Palme centra, realizuje projekat Za odgovornije univerzitete u Srbiji. Cilj ovog projekta je sprečavanje korupcije na fakultetima i univerzitetima i to kroz primenu studentskih prava i dužnosti, kao i uz stalni nadzor nad radom univerziteta. Projekat je vremenom prerastao u širu inicijativu koja obuhvata opsežan monitoring ne samo korupcije u obrazovanju, već i svih srodnih pitanja. U cilju unapređenja borbe protiv korupcije, Centar za razvoj obrazovanja prikuplja sve relevantne informacije i dokumenta, i još važnije, okuplja sve relevantne aktere u ovoj oblasti.

Tokom prve godine projekta (2012) Centar je realizovao niz aktivnosti među kojima su:

- Panel diskusija „Antikorupcijski aktivizam i studentska participacija u visokom obrazovanju“ održana 29. i 30. marta 2012. godine

Treninzi za studentske predstavnike u četiri univerzitetska centra u Srbiji 

- Istraživanje o percepciji korupcije među studentima u četiri univerzitetska centra u Srbiji.

- Konferencija "Smak univerziteta" tokom koje su predstavljeni rezultati istraživanja. 

Druga godina (2013) realizacije projekta Za odgovornije univerzitete u Srbiji usmerila je delatnosti Centra ka pitanjima transparentnosti rada visokoobrazovnih institucija. Sproveden je monitoring transparentnosti rada fakulteta u Srbiji, odnosnosveobuhvatna analiza transparentnosti rada svih držvanih i privatnih fakulteta. 

Rezultati monitoringa transparentnosti se mogu pronaći u Bazi fakulteta

Više o projektu možete pronaći ovde.

 

 


 

Vesti