05. May 2011.

Održana debata „Evropeizacija, identitet i nasleđe nacionalizma“ u okviru programa Suočavanje s budućnošću

Beogradska otvorena škola organizovala je treću raspravu „Evropeizacija, identitet i nasleđe nacionalizma“ u okviru programa Suočavanje s budućnošću, u četvrtak 5. maja 2011. godine. U raspravi su učestvovali prof. dr Tanja Miščević, dr Ivan Čolović i dr Slobodan Divjak.

Učesnici su istakli neophodnost suštinskog procesa evropeizacije srpskog društva kao društvene transformacije. Ova transformacija ne podrazumeva samo deklarativnu podršku integracionim procesima, već i stvarnu promenu u načinu razmišljanja i ponašanja svakog pojedinca, što predstavlja pravi izazov.

Čitav proces promene svesti i transformacije društva kroz usvajanje i promovisanje evropskih vrednosti i standarda dodatno je opterećen nasleđem nacionalizma koji je i dalje snažno prisutan ne samo u Srbiji, već i na prostoru Zapadnog Balkana. Suočavanje sa ovim nasleđem i njegovo prevazilaženje su preduslov za stvaranje evropskog identitata u regionu.

Jedan od zaključaka rasprave jeste da budućnost procesa evropeizacije u Srbiji ne znači gubljenje sopstvenog identiteta. On predstavlja duboko prožimanje različitih identiteta koji pozitivno utiču na naše društvo.

Program Suočavanje s budućnošću obuhvata pet rasprava, koje će biti organizovane u  Beogradskoj otvorenoj školi, u periodu od februara do juna 2011. godine. 

Vesti