22. Jun 2011.

Održano predavanje profesora Dezmona Dinana

Centar za evropske integracije (CEI) Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose (NDI) organizovali su predavanje profesora Dezmona Dinana na temu  „Na pragu Evropske unije: izazovi i promene na Zapadnom Balkanu“. Predavanje je održano u prostorijama Beogradske otvorene škole  21. juna 2011. godine.

Profesor Dezmon Dinan u razgovoru sa Milicom Delević, direktorkom Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, studentima i alumnistima Beogradske otvorene škole govorio je o istoriji proširenja Evropske unije, značaju politike proširenja i o tome koji su to glavni izazovi na koje zemlje Zapadnog Balkana i Srbija moraju da odgovore na putu ka EU.

Profesor Dezmon Dinan predaje javnu politiku i šef je katedre Žan Mone za evropske javne politike na Univerzitetu Džordž Mejson u Sjedinjenim američkim državama. Bio je angažovan kao savetnik pri Evropskoj komisiji u Briselu i kao istraživač na Holandskom institutu za međunarodne odnose u Hagu. U periodu između 1998 – 2008. godine radio je kao gostujudi predavač na Evropskom koledžu u Brižu u Belgiji i Natolinu u Poljskoj. Oblasti njegovog interesovanja, istraživanja i rada su: istoriografija procesa evropskih integracija, istorija Evropske unije (EU), institucije i funkcionisanje EU, proširenje EU, regionalne integracije u kontekstu globalizacije. Njegove najznačajnije knjige „Sve bliža Unija – uvod u evropsku integraciju“ i „Menjanje Evrope – istorija Evropske unije“ su prevedene i objavljene i na srpskom jeziku.

Vesti