24. Jun 2011.

Održano specijalno predavanje Adama Balcera na temu „Centralna Evropa i Zapadni Balkan“

Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole u saradnji sa ISAC Fondom organizovao je specijalno predavanje g. Adama Balcera iz Centra za evropsku strategiju (Centre for European Strategy – demosEUROPA http://www.demoseuropa.eu), na temu Centralna Evropa i Zapadni Balkan. Predavanje je održano 23. juna 2011. godine u prostorijama Beogradske otvorene škole.

Tokom specijalnog predavanja gospodin Balcer je predstavio  trenutni odnos država Zapadnog Balkana i zemalja Višegradske četvorke (Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske), sa posebnim naglaskom na ulogu Poljske, kao sve značajnije države u okviru Evropske unije (država sa 40 miliona stanovnika i jedna od najstabilnijih privreda tokom svetske ekonomske krize). Koja su to iskusva Poljske iz preocesa pridruživanja EU koja mogu koristiti Srbiji i zemljama u regionu, te koji su mogući načini uspostavljanja dublje saradnje i jačeg povezivanja Srbije i Poljske samo su neka od pitanja na koje je gospodin Balcer dao odgovor u razgovoru sa  studentima.

 Gospodin Adam Balcer je došao u Srbiju na poziv Ambasade Republike Poljske, a povodom poljskog predsedavanja Evropskom unijom od 1. jula 2011. godine. Adam Balcer jedan je od vodećih stručnjaka u Poljskoj za Jugoistočnu Evropu i Tursku, kao i za politiku proširenja EU.

Vesti