11. Nov 2011.

Beogradska otvorena škola proslavila 18. rođendan

Beogradska otvorena škola obeležila je zajedno sa predavačima, studentima, saradnicima i prijateljima osamnaesti rođendan svečanom proslavom u Domu Vojske Srbije, 10. novembra 2011. godine. Od svog osnivanja 1993. godine Beogradska otvorena škola aktivno doprinosi ukupnom razvoju društva kroz dodatno obrazovanje i obuku nosilaca društvenih promena, stručnu podršku institucijama, istraživanje i razvoj javnih politika, a sve u cilju izgradnje moderne zajednice zasnovane na demokratskim vrednostima.

„Škola je večeras stekla punoletstvo na kojem je radilo osamnaest generacija odabranih studenata Beogradske otvorene škole.“ obratio se prisutnima profesor dr Čedomir Čupić, predsednik Upravnog odbora Beogradske otvorene škole i dodao da je svaka od generacija ugradila deo sebe i ostavila dobar i čvrst oslonac za sledeću. „Svoja znanja i sposobnosti iskoristite za sopstveni rast i razvoj, ali i zajednice u kojoj živite“, poručio je profesor Čupić.

Ovom prilikom prisutne je pozdravila gospođa Vesna Đukić, generalna direktorka Beogradske otvorene škole. Ona je istakla da je Beogradska otvorena škola u proteklih osamnaest godina, obrazovala i sebe i druge, stvarala elitu duha i znanja, pokretače, nosioce društvenih promena. „Učili smo kako se stiče znanje ali i veštine, i pomagali pojedincima i institucijama da ojačaju svoje kapacitete i da menjaju i sebe i druge. Usvajali smo i prenosili evropske standarde i vrednosti, unapređivali javne politike, gradili partnerstva. Istraživali smo ulogu religije, upoznavali druge i bogatili se njihovim različitostima. Podsticali smo i promovisali upotrebu informacionih tehnologija, omladinski aktivizam, i uspostavljali i razvijali  karijerno vođenje i savetovanje. Zagovarali smo ali i doprinosili unapređenju sistema obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja. Posredovali smo da se najbolji usavršavaju u zemlji i inostranstvu“ istakla je Đukićeva. Ona je dodala da će se na pragu punoletstva Beogradska otvorena škola posvetiti pitanjima kakva nas budućnost čeka, koji su to problemi i izazovi sa kojima ćemo se kao društvo suočiti, kako ćemo ih i na koji način rešavati. „U pokušaju da pronađemo odgovore, na ova a i druga pitanja vezana za teme kojima se Beogradska otvorena škola bavi, ili da pravovremeno i adekvatno delujemo, usmerićemo većinu naših aktivnosti u narednom periodu“ zaključila je Vesna Đukić.

Poseban deo svečanosti organizovan je u u čast dodele diploma studentima i studentkinjama XVIII generacije i prijema nove, XIX generacije studenata i studentkinja Odeljenja za napredne dodiplomske studije (DAUS) Beogradske otvorene škole.

Obeležavanje punoletstva Beogradske otvorene škole obuhvatilo je pet rasprava u okviru programa Suočavanje s budućnošću tokom prve polovine 2011. godine, uvođenje novog programa Studije budućnosti i predstavljanje novog sajta Beogradske otvorene škole (www.bos.rs).

Vesti