07. Sep 2012.

Održan okrugli sto Izazovi i perspektive za ruralne zajednice u procesu pristupanja Srbije EU

Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, u saradnji sa opštinom Čoka, organizovali su okrugli sto „Izazovi i perspektive za ruralne zajednice u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji'', 6. septembra 2012. godine u zgradi Mesne zajednice Padej.

Na okruglom stolu, prisutnima su se obratili: Zoran Sretić iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Branisalv Milić iz Nemačkog društva za međunrodnu saradnju i Aleksandar Bogunović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

''Ruralni razvoj, kao politika, cilja sveukupan ekonomski, socijalni i kulturni ambijent ruralne zajednice u kome se poljoprivredna proizvodnja odvija. Drugim rečima, ona pokušava da oslobodi i druge ekonomske potencijale ruralnog područja i otvori perspektivu za mladu radnu snagu u ruralnim zajednicama'', rekao je Zoran Sretić iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Sretić je dodao da skoro 60 odsto stanovništva EU živi u ruralnim područjima koja pokrivaju 90 odsto njene teritorije, te je otuda poljoprivreda za EU veoma važna oblast regulisanja.

''Realne potrebe ruralnog stanovništva su često marginalizovane od strane donosilaca odluka, ne samo prilikom planiranja načina podrške selu, već i prilikom implementacije isplaniranih aktivnosti i mera'', naglasio je Branko Milić iz Nemačkog društva za međunarodnu saradnju i dodao da je od ključnog značaja da kreatori politike razumeju različite potrebe i težnje ruralnog stanovništva u različitim delovima Srbije, kako bi efikasnije zastupali njihove interese, ali i bolje iskoristili pogodnosti evropskih integracija.

''Prostor za konsultacije između centralne vlasti i drugih aktera ruralnog razvoja nije sporan jer - to je naša obaveza'', izjavio je Aleksandar Bogunović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. On je naglasio da se partnerstva grade odozdo na gore, pa je logično da lokalne vlasti prvo identifikuju i uspostave saradnju sa relevantnim akterima ruralnog razvoja na svojoj teritoriji. ''Bez toglokalnog partnerstva ni sama lokalna samouprava neće moći kvalitetno da definiše svoj program ruralnog razvoja'', podsetio je Bogunović.

Okrugli sto realizovan je u okviru završne faze projekta Jačanje kapaciteta uprave za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, koji zajedno realizuju Beogradska otvorena škola i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Vesti