21. Sep 2012.

Održan okrugli sto Konkurencija i potrošači – izazovi za Republiku Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji


Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, u saradnji sa opštinom Medijana (Niš), organizovali su okrugli sto ''Konkurencija i potrošači – izazovi za Republiku Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji'', u zgradi Poslovnog centra gradske opštine Medijana.

Na okruglom stolu, prisutnima su se obratili: Ivan Knežević iz Evropskog pokreta u Srbiji, Ljiljana Stanković iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija i Vladimir Međak iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

''Sva istraživanja o stavovima građana o ulasku Srbije u Evropsku uniju, pokazuju da grđani nisu na adekvatan način informisani o značaju primene evropskih standarda na lokalnom nivou'', izjavio je Ivan Knežević iz Evropskog pokreta u Srbiji. Knežević je naglasio da pripreme za ulazak Srbije u EU traju već desetak godina, ali u javnosti se nedovoljno argumentovano govori o prednostima i izazovima članstva Srbije u EU. On je dodao i to da članstvo u EU dnonosi građanima mnoge dobrobiti, ali i izazove koje moramo poznavati i za koje se moramo pripremiti.

''U uslovima razvijenog sistema zaštite potrošača, potrošači su sve više informisani, svesni su svojih prava i mogućnosti njihovog ostvarivanja i na taj način prave racionalniji izbor i stvaraju dodatni pritisak na trgovce da još snažnije konkurišu na tržištu i to upravo onim što predstavlja vrednost za potrošače'', izjavila je Ljiljana Stanković iz Ministarstva unutrašnje i spoljašnje trgovine i telekomunikacija. Ona je naglasila da je sveobuhvatan Zakon o zaštiti potrošača glavni preduslov za jačanje zaštite prava i interesa potrošača, ali je neophodna i njegova efikasna primena. ''Pojedini trgovci svojim poslovanjem mogu narušiti rad i ugled odgovornih poslovnih subjekata, stvoriti osnovu za pojavu nepoštenog poslovanja, i na taj način onemogućiti da potrošači prave pouzdan i razuman izbor – a upravo ovo je jedan od načina da se pokrenu konkurencija, inovacije i ekonomski rast'', dodala je Stanković.

''Zaštita konkurencije predstavlja mehanizam nadzora i zaštite slobodnog tržišta koji koristi jedna države, u uslovima postojanja tržišne privrede'', rekao je Vladimir Međak iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i dodao da cilj nije kontrola samog tržišta, već zaštita slobode učesnika na njemu,  koja može biti ugrožena od strane moćnih preduzeća.

Okrugli sto realizovan je u okviru završne faze projekta Jačanje kapaciteta uprave za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, koji zajedno realizuju Beogradska otvorena škola i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Vesti