01. Oct 2012.

Održan trening u okviru Program jačanja kapaciteta za organizacije civilnog društva

Trening za organizacije civilnog društva u okviru projekta Znam kako da delujem, održan je u periodu 24 - 28. septembar u Hotelu Radan u Prolom Banji.

Petodnevni trening unapredio je znanja i veštine predstavnika organizacija civilnog društva za njihovo aktivno učešće u kreiranju javnih politika, javno zagovaranje praktičnih politika kako bi mogli da aktivno učestvuju u programiranju i praćenju korišćenja javnih fondova za životnu sredinu.

Treningu je prisustvovalo 22 predstavnika organizacija civilnog društva iz Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga, koje deluju u oblasti žaštite životne sredine.

Kroz kombinaciju znanja i veština, polaznici treninga su imali prilike da se upoznaju sa pravnim okvirom i obavezama Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji u oblasti  politike životne sredine. Takođe, učesnicima su predstavljeni najveći izazovi sa kojima se Srbija suočava kada su u pitanju energetska politika i politika klimatskih promena. Druga dva dana treninga bila su posvećena jačanju kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva za uspešno sprovođenje kampanja javnog zagovaranja, sa posebnim fokusom na politiku životne sredine, dok je poslednji dan bio rezervisan za pozitivna iskustva iz regiona koja je učesnicima prenela Marija Jankovska, predstavnica organizacije Zeleni Centar iz Makedonije.

Vesti