30. Oct 2012.

Potpisane prve Povelje o energetskoj efikasnosti

Predstavnici Kragujevaca, Čačka, Paraćina, Aranđelovca, Topole, Rače, Lapova, Trstenika, Varvarina i Rekovca potpisali su Povelju o energetskoj efikasnosti sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija.

Na ovaj način lokalne samouprave su izrazile podršku politici energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

U Skupštini grada održan je regionalni forum pod nazivom „Energetski svesni i efikasni'' u čijem radu su učestvovali predstavnici Kragujevca, Čačka i još 15 opština iz Srbije.

Grad Kragujevac je prvi potpisnik takve Povelje u Srbiji.

Forum „Energetski svesni i efikasni“ podržava Program za razvoj Ujedinjenih nacija u okviru projekta koji organizuju Stalna konferencija gradova i opština i Beogradska otvorena škola.

U planu je održavanje još tri takva foruma u Srbiji, a jedan od ciljeva je i bolje informisanje lokalnih samouprava o nadležnostima i zakonskim obavezama u oblasti racionalnijeg korišćenja energije.

Projekat čiji je cilj podizanje svesti o značaju energetske efikasnosti u Srbiji trajaće tri godine. On je deo i velike akcije Ujedinjenih nacija koje su postavile cilj da se udvostruči energetska efikasnost. Ove aktivnosti u Srbiji održavaju se pred donošenje Zakona o racionalnom korišćenju energije.

Vesti