15. Nov 2012.

Održan drugi regionalni forum „Energetski svesni i efikasni“


U Plavoj sali Gradske kuće, 13. novembra 2012. godine,  održan je drugi regionalni forum pod nazivom „Energetski svesni i efikasni“, čiju realizaciju podržava Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta „Podizanje svesti o energetskoj efikasnosti kod donosilaca odluka na lokalnom nivou u Srbiji“, a zajednički organizuju Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Tokom foruma, predstavnici grada Subotice i više vojvođanskih opština svečano su potpisali Povelju gradova i opština o energetskoj efikasnosti sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, čime su lokalne samouprave potpisnice iskazale posvećenost načelima racionalnog gazdovanja energijom.

Miodrag Gluščević, iz Stalne konferencija gradova i opština – Saveza gradova i opština Srbije, smatra da ima dosta predrasuda da je energetska efikasnost samo gašenje svetla, odnosno štednja nauštrb komfora i standarda.

- To nije tačno. Energetska efikasnost predstavlja racionalno gazdovanje energijom uz zadržavanje i poboljšanje kvaliteta usluga koje se nude, istakao je Glušćević.

Maja Matejić, iz Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, rekla je da projekat traje tri godine i da se radi na razvijanju svesti lokalnih donosilaca odluka o pitanjima energetske efikasnosti.

- Mi i obučavamo nadležne u opštinama kako da se bave energetskom efikasnošću na lokalnom nivou, prvenstveno komunalnim uslugama i javnim zgradama, kazala je Maja Matejić.

Do kraja godine biće organizovana još dva regionalna okupljanja, u Nišu (20. novembra) i Beogradu (4. decembra).

Vesti