21. Nov 2012.

Realizovan treći regionalni forum „Energetski svesni i efikasni“


U gradskoj opštini Medijana, 20. novembra 2012. godine,  održan je treći regionalni forum pod nazivom „Energetski svesni i efikasni“, čiju realizaciju podržava Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta „Podizanje svesti o energetskoj efikasnosti kod donosilaca odluka na lokalnom nivou u Srbiji“, a zajednički organizuju Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Predstavnici opština i gradova Lebane, Trgovište, Vladičin Han, Blace, Babušnica, Kruševac, Dimitrovgrad, Bosilegrad, Niš, Gradska opština Palilula,  Gradska opština Medijana, Gradska opština Crveni krst, Gradska opština Pantelej, Opština Medveđa i Bela palanka potpisali su Povelju o energetskoj efikasnosti.

Na ovaj način lokalne samouprave su izrazile podršku politici energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Jedan od ciljeva regionalnog foruma jedan od ciljeva je i bolje informisanje lokalnih samouprava o nadležnostima i zakonskim obavezama u oblasti racionalnijeg korišćenja energije.

U okviru projekta već su realizovana dva regionalna foruma u Kragujevcu i Suboticu.

Projekat čiji je cilj podizanje svesti o značaju energetske efikasnosti u Srbiji trajaće tri godine. On je deo i velike akcije Ujedinjenih nacija koje su postavile cilj da se udvostruči energetska efikasnost. Ove aktivnosti u Srbiji održavaju se pred donošenje Zakona o racionalnom korišćenju energije.

Vesti