26. Nov 2012.

Održana javna rasprava o kapacitetima Republike Srbije za sprovođenje evropskih standarda u oblasti životne sredine

Evropski pokret u Srbiji, Beogradska otvorena škola, Protecta i UNCOOP organizovali su javna raspravu povodom predstavljanja predloga za praktičnu politiku pod nazivom „Unapređenje kapaciteta jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata za sprovođenje evropskih standarda u oblasti životne sredine“ 26. novembra 2012. godine u Beogradu.

Diskusija je bila posvećena razmatranju rezultata i najznačajnijih zaključaka istraživanja kapaciteta jedinica lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata i njihovih ulogu u sistemu zaštite životne sredine. Na osnovu ovog istraživanja, u radu su predstavljene i preporuke za unapređenje kapaciteta jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata, među kojima je i promena procedure pripreme i donošenja propisa u oblasti životne sredine, redefinisanje postojećeg sistema finansiranja, kao i preduzimanje potrebnih mera radi boljeg upoznavanja predstavnika jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva sa politikom i propisima EU u oblasti životne sredine, naročito onih propisa gde su jedinicama lokalne samouprave povereni poslovi na njihovom sprovođenju.

Osim predloga za praktičnu politiku „Unapređenje kapaciteta jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata za sprovođenje evropskih standarda u oblasti životne sredine“ na skupu je predstavljena i istoimena publikacija. Oba rada su nastala u okviru projekta „Znam kako da delujem“ koji, uz podršku ambasade Kraljevine Norveške, implementiraju Evropski pokret u Srbiji, Beogradska otvorena škola, Protecta i UNCOOP.

Vesti