05. Dec 2012.

Održan četvrti diskusioni forum „Energetski svesni i efikasni“

U gradskoj opštini Novi Beograd održan je četvrti i poslednji diskusioni forum pod nazivom „Energetski svesni i efikasni“ 4. decembra 2012. Diskusioni forum  je organizovan u okviru projekta  „Podizanje svesti o energetskoj efikasnosti kod donosilaca odluka na lokalnom nivou u Srbiji“ kojeg realizuju Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku  Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Prisutnima su se obratili predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Vilijam Infante i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština. Panelisti su istakli značaj ovog projekta i nadu da će on doprineti boljoj i održivoj energetskoj budućnosti naših gradova i opština, a za dobrobit svih građana.

U radu foruma učestvovali su predstavnici gradskih opština grada Beograda: Čukarica, Palilula, Mladenovac, Grocka, Zemun i opština Novi Beograd; predstavnici grada Pančeva i Zrenjanina, kao i  opština Žitište i Vrbas. Ovom prilikom oni su potpisali povelju energetske efikasnosti kojom se obavezuju da će kontinuirano podizati nivo energetske efikasnosti, odgovorno koristiti obnovljive uzvore energije i efikasno gazdovati energijom u svojim gradovima i opštinama.

U okviru projekta realizovani su regionalni forumi u Kragujevcu, Subotici i Nišu. Povelju o energetskoj efikasnosti potpisalo je oko 40 opština i gradova iz cele Srbije.

Projekat čiji je cilj podizanje svesti o značaju energetske efikasnosti u Srbiji trajaće tri godine. On je deo i velike akcije Ujedinjenih nacija koje su postavile cilj da se udvostruči energetska efikasnost. Ove aktivnosti u Srbiji održavaju se pred donošenje Zakona o racionalnom korišćenju energije.

Vesti