28. Jan 2013.

Održan okrugli sto posvećen unapređenju politike životne sredine


Okrugli sto posvećen unapređenju politike životne sredine u Republici Srbiji kroz jačanje saradnje između civilnog društva, lokalne samouprave i privrede, održan je 24. januara 2013. u Narodnoj skupštini. Diskusija je organizovana kao završna aktivnost u okviru projekta „Znam kako da delujem“ koji podržava Ambasada Kraljevine Norveške u okviru programa „Jačanje organizacija građanskog društva“.

Na početku okruglog stola sve prisutne pozdravila je predsednica Odbora za životnu sredinu Narodne skupštine Republike Srbije, Milica Vojić Marković i zamenik ambasadora Kraljevine Norveške, Roger Jorgensen.

Predstavnici projektnog tima prisutnima su predstavili najznačajnije rezultate projekta. U okviru ovog dela predstavljeni su i rezultati sprovodenog istraživanja Kapaciteti lokalne samouprave i OCD za primenu evropskih standarda u oblasti životne sredine.

Poseban deo diskusije bio je posvećen problemu finansiranja politike životne sredine na lokalnom nivou , formiranju savetodavnih radnih grupa za unapređenje politike životne sredine, položaju privrednog sektora u odnosu na novi zakonodavni okvir za finansiranje životne sredine i unapređenju energetske politike na lokalnom nivou kroz partnerstvo javnih vlasti i civilnog sektora.

Okrugli sto završen je diskusijom o fondovima EU, kao izvoru finansiranja politike životne sredine na lokalnom nivou, nakon čega je bio organizovan svečani koktel.

Vesti