21. Nov 2013.

Konsultativna radionica „Kako do uspešne saradnje između regionalnih razvojnih agencija i njihovih zainteresovanih strana?“ održana u Užicu

U sredu, 20. novembra 2013. godine, u organizaciji Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole i Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ iz Užica, u sali Gradskog razvojnog centra u Užicu, održana je druga od tri konsultativne radionice u okviru projekta „Razvoj zaista: Evaluacija uticaja i učinaka regionalnih razvojnih agencija u Srbiji“.

Radionici pod nazivom „Kako do uspešne saradnje između regionalnih razvojnih agencija i njihovih zainteresovanih strana?“ su prisustvovali predstavnici regionalnih razvojnih agencija, jedinica lokalne samouprave, lokalnih razvojnih agencija, organizacija civilnog društva, udruženja peduzetnika i predstavnici malih i srednjih preduzeća sa teritorije Kolubarskog, Zlatiborskog i Raškog okruga. U okviru radionice predstavljen je opis celokupnog projekta, nalazi istraživanja o gledištu zainteresovanih strana o učincima regionalnih razvojnih agencija u Srbiji, kao i preporuke za unapređenje konsultativnog mehanizma između zainteresovanih strana i regionalnih razvojnih agencija. Radionicu su vodili viši savetnik za životnu sredinu u Regionalnoj razvojnoj agenciji „Zlatibor“, Miloš Radojević i istraživači-saradnici i asistenti na projektima u Beogradskoj otvorenoj školi, Vanja Dolapčev i Slobodan Ocokoljić.

Drugi deo Radionice je bio posvećen raspravi o politici regionalnog razvoja u Republici Srbiji i predloženom konsultativnom modelu. Kao glavni problemi uočeni u domaćoj politici regionalnog razvoja jesu odsustvo sistemskog pristupa problemu, privremena rešenja, kao i odsustvo razumevanja jedinica lokalnih samouprava za usvajanjem strateških dokumenata.

Kada je reč o predloženom konsultativnom modelu između regionalnih razvojnih agencija i njihovih zainteresovanih strana, mišljenja i predlozi učesnika su se najviše odnosila na delotvornost predloženog modela i učešće organizacija civilnog društva, stručnih ljudi iz oblasti zaštite životne sredine i odnosa sa javnošću u istom. Kako bi se izbegla povlašćenost pri odabiru organizacija civilnog društva iz određene jedinice lokalne samouprave koja će učestvovati u radu predloženog konsultativnog modela, dat je predlog da se za organizacije civilnog društva raspisuje javni konkurs za učešće u predloženom modelu.

Ovom prilikom potpisan je i Memorandum o saradnji između Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ i Beogradske otvorene škole kojim su dve strane i zvanično uspostavile buduću saradnju i partnerstvo u oblasti regionalnog razvoja, razvoja jedinica lokalne samouprave i zaštite životne sredine. Prilikom potpisivanja Memoranduma, Regionalnu razvojnu agenciju „Zlatibor“ je predstavljao njen direktor, Slavko Lukić, dok je Beogradsku otvorenu školu predstavljao koordinator Centra za evropske integracije, Mirko Popović.

Snimak sa konsultativne radionice koji je uradila Regionalna TV „Lav+“ iz Užica možete pogledati ovde.

Naredna konsultativna radionica će biti održana u Novom Sadu, u ponedeljak, 25. novembra 2013. godine.

Vesti