06. Dec 2013.

Program jačanja kapaciteta OCD održan u Zrenjaninu

U okviru druge godine realizacije projekta Znam kako da delujem (KnowHow2Act), održan je drugi po redu program jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva u Zrenjaninu, u periodu od 2. do 5. decembra 2013. godine.

Predstavnici 20 organizacija koje se bave zaštitom životnom sredinom imali su prilike da se kroz intenzivne četvorodnevne treninge, predavanja i konsultacije, detaljnije upoznaju sa izazovima i mogućnostima vezanim za probleme zaštite životne sredine. Zajedno sa stručnjacima u određenim oblastima, učesnici treninga su usvajali nova znanja, veštine i savete stručnjaka kako da ispune ciljeve koje su postavili svojim organizacijama.

Prvog dana programa fokus rada bio je na učešću zainteresovane javnosti, kako da se poveća stepen njihovog aktivizma i značajnijeg učešća u formulisanju praktičnih politika u oblasti životne sredine. Udruživanje, kreiranje partnerstava i komunikacija u svim fazama kreiranja strateškog plana vezanog za životnu sredinu više puta su naglašeni kao osnovni principi kojima se predstavnici OCD moraju voditi ako žele da naprave promenu. Implementacija politika životne sredine takođe zavisi u velikoj meri od kvaliteta saradnje unutar zanteresovane javnosti. 

Kako bi se politika životne sredine i kvalitet koji se mora postići u procesu integracija stavili u kontekst, Vladimir Međak iz Kancelarije za evropske integracije, upoznao je prisutne sa procesom pregovora o punopravnom članstvu Republike Srbije u oblasti životne sredine. Govoreći o činjenici da pregovori sa EU zapravo predstavljaju prilagođavanje standardima EU u svim oblastima pa i u oblasti životne sredine, naglasio je da je jako bitna i sama srž prilagođavanja koja podrazumeva i suštinsko prilagođavanje a ne samo puko prepisivanje direktiva.

Drugog dana seminar se fokusirao na pravo, pravnu regulativu i mogućnosti koje učesnici imaju na raspolaganju u procesu borbe za očuvanu životnu sredinu. Uz pomoć advokata, Katarine Golubović (YUCOM) i Sretena Đorđevića, učili su o pravilnom načinu podnošenja žalbi na određene odluke, o suštinskoj formi dokumenta i načinu kako da se najsigurnije bore za svoja prava. Po rečima Mirka Popovića iz Beogradske otvorene škole, nemoguće je bitne odluke donositi daleko od aktera na koje se te odluke direktno odnose, bez aktivne javnosti nije logično očekivati da će se ispunjenje prava i sloboda dogoditi samo od sebe. Takođe je sugerisao prisutnima da je pored lociranja propusta predstavnika lokalnih samouprava i vlasti izuzetno važno imati sopstvena rešenja za one probleme koje oni nisu umeli adekvatno da reše. Kako bi u cilju što bolje argumentacije i borbe za ciljeve svojih organizacija sebi obezbedili jaku poziciju.

Da bi se prikupljeno znanje učvrstilo praksom, trećeg i četvrtog dana prevashodno je akcenat bio na praktičnim vežbama. Kroz aktivnosti pisanja predloga praktične politike učesnici su se aktivirali i uvežbavali nove veštine i strukturiranje posla koji će se zasigurno naći pred njima i nakon završetka treninga. Reakcije nakon prvih praktičnih sesija su bile pozitivne što je samo ispratilo početni zahtev koji se više puta postavljao pred učesnike a koji ih je podsticao na podizanje nivoa aktivizma. Pitanja kako formulisati, prezentovati i učiniti materiju razumljivom rešavana su kroz praktične slučajeve. Podstiče se inovativnost u pristupu javnosti kako bi se zadobila podrška iste za program koji bi se promovisao.

Umrežavanje, kvalitetni predlozi i komunikacija uspostavljena među učesnicima treninga obećavaju značajniju saradnju i u budućnosti.

Projekat "Znam kako da delujem" sprovodi Evropski pokret u Srbiji sa partnerima: Beogradska otvorena škola, Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA i UNECOOP. Projekat je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Vesti