28. Feb 2014.

Zeleni forum i svečano predstavljanje knjige „Demokratija pred izazovom – kako javnost učestvuje u stvaranju politike životne sredine“ održani u Beogradu

U četvrtak, 27. februara 2014. godine, sa početkom u 16:30 h, u prostorijama Ustanove kulture „Parobrod“, u Beogradu održan je Zeleni forum i svečano predstavljanje knjige „Demokratija pred izazovom – kako javnost učestvuje u stvaranju politike životne sredine“.

Na predstavljanju knjige su govorili Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM, Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije Zagreb i Stanojla Mandić, zamenica Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Govornice su istakle značaj objave navedene knjige koja sadrži korisne prakse i iskustva kada je reč o obaveštavanju i učešću javnosti u kreiranju i sprovođenju politka u oblasti životne sredine. Ovaj događaj je vodio Mirko Popović, koordinator Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole.

Nakon kraće pauze, održan je i Zeleni forum. Ovaj događaj je, takođe, vodio Mirko Popović, dok su na istom govorili Sreten Đorđević, advokat sa dugogodišnjim iskustvom u radu na slučajevima u oblasti životne sredine, Ksenija Petovar, redovna profesorka Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Aleksandar Kovačević, savetnik za energetiku u Oksfordskom institutu za energetske studije. Isti su sa pravnog, duštvenog i ekonomskog gledišta govorili o pitanju životne sredine u Republici Srbiji i o načinu za prevazilaženje postojećih i budućih izazova u toj oblasti. Nakon završenog Foruma, organizovana je rasprava u kojoj su svoje učešće aktivno uzeli učesnici događaja.

Događajima su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva, stručne javnosti, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije i jedinica lokalne samouprave. Ovi događaji predstavljaju završnicu projekta „ConSENSus: Partnerski pristup u kreiranju politike životne sredine“ koji sprovode Beogradska otvorena škola, UNEKOOP iz Paraćina, Arhus centar iz Kragujevca i Centar za energetsku efikasnost – „CEFIKS“ iz Vršca.

Navedena knjiga predstavlja proizvod rada projektnog konzorcijuma i njihovih saradnika na teme učešća javnosti u kreiranju i sprovođenju politike životne sredine. Knjiga, takođe, sadrži najbolje prakse određenih zemalja koje uspešno uključuju javnost u stvaranje i sprovođenje politika u ovoj oblasti.

Sa druge strane, Zeleni forum predstavlja poziv na raspravu o budućnosti odnosa između javnih vlasti, civilnog društva, akademske zajednice, privrede i zainteresovane javnosti u procesu stvaranja politike životne sredine. Stoga će na Zelenom forumu koji će se održati 27. februara prisustvovati predstavnici svih navedenih sektora.

Projekat „ConSENSus: Partnerski pristup u kreiranju politike životne sredine“ se sprovodi u okviru programa „SENSE“ Regionalnog centra za životnu sredinu, a koji podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

Vesti