03. Sep 2014.

Konsultativni sastanak u okviru Programa podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova održan u Vlasotincu

U Vlasotincu je, 3. septembra 2014. godine, održan konsultativni sastanak sa predstavnicima organizacija civilnog društva i lokalne samouprave. Konsultativni sastanak je održan u okviru Programa podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova, koji se izvodi kroz projekat “ReForce - Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave”.

Konsultativnom sastanku je prisustvovalo 29 predstavnika organizacija civilnog društva, lokalnih samouprava i medija sa prostora Grada Vranja, Opštine Vlasotince, Opštine Bele Palanke, Opštine Bosilegrad, Opštine Vladičin Han, Opštine Surdulica i Opštine Trgovište.

Prisutnima su se prvo obratili Zoran Todorović, Predsednik Opštine Vlasotince, i Jelena Mihajlović, iz Stalne konferencije gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO). Zatim je Mirko Popović, iz Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole prezentovao i informisao prisutne o Programu podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova.

Predstavnici organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava su prvo informisani o uslužnom veb portalu“Paket prve pomoći”, koji će im pružiti neophodna uputstva i instrumente za realizovanje projektnih aktivnosti u lokalnim zajednicama i ostvarivanje međusobne saradnje. Zatim su upoznati sa incicijativom javnog zagovaranja “Podrška institucionalnom dijalogu civilnog društva i javne uprave”, čiji je cilj da razvije delotvoran dijalog za učvršćivanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju lokalne zajednice. U tom pogledu su obavešteni o konsultacijama o planiranju i izradi budžeta za 2015. godinu, koje će biti organizovane od strane lokalnih samouprava, dok su predstavnici OCD pozvani da učestvuju u njima. Prisutni su potom informisani o samom javnom pozivu za finansiranje projekata udruženja u oblasti održivog razvoja kroz Program podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova, gde su upućeni u ciljeve Programa, uslove konkurisanja za sredstva koja su im na raspolaganju, kao i u detalje samog poziva, koji definišu pravila na koja udruženja moraju da odgovore prilikom konkurisanja.

Konsultativni sastanak je održan u okviru projekta „ReForce – Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave“ koji se sprovodi uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa „Podrška civilnom društvu 2012“ Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

Vesti