17. Oct 2014.

Učesnici obrazovnog programa „ReEnergija“ u poseti Republici Hrvatskoj

Od 14. do 16. oktobra 2014. godine u okviru inicijative „ReEnergija“ održana je studijska poseta Republici Hrvatskoj. Polaznici studijskog putovanja su se upoznali sa primerima dobre prakse i iskustvima predstavnika privrednih društava, organizacija civilnog društva i jedinica lokalnih samouprava iz Hrvatske u pogledu unapređenja energetske efikasnosti u lokalnim zajednicama.

Prilikom posete firmi „EkoKonsalt“ (“EcoConsult”), polaznici su se upoznali sa njenim aktivnostima na prostoru Zapadnog Balkana u pogledu uvođenja postrojenja koja koriste energiju proizvedenu iz biomase.

Polaznici su imali prilike da posete i Regionalnu energetsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske gde su im predstavljene aktivnosti Agencije kada je reč o promociji i podsticanju regionalnog održivog razvoja. Takođe, polaznicima su predstavljeni budući projekti Agencije, od kojih je naročito istaknut projekat energetske obnove Donjeg Grada u Zagrebu.

Tokom drugogo dana, polaznici su posetili Kancelariju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Hrvatskoj. Polaznicima su tom prilikom predstavljeni projekti u oblasti energetske efikasnosti i održivog razvoja, gde su naročito istaknuti projekti koji se bave podsticanjem energestke efikasnosti u Hrvatskoj i promocijom zelene javne nabavke kao podrške ostvarenju ciljeva Strategije 2020 Evropske unije.

Osim, privrednih društava i organizacija civilnog društva u Zagrebu, tokom studijskog putovanja polaznici su posetili i jedinice lokalne samouprave, kao što su Ivanić Grad i Grad Koprivnica koje su postigle određene rezultate na polju energetske efikasnosti i održivog razvoja. U Ivanić Gradu polaznicima je predstavljen projekat izgradnje energetski efikasnih stambenih objekata u naselju „Poljana“, dok su se tokom posete Koprivnici, polaznici upoznali sa nekoliko sprovedenih projekata i aktivnostima lokalne samouprave, kao što su sistem električnih automobila i sistem punjača za napajanje istih, sistem javnih bicikala, izgradnja energetski efikasnih stambenih zgrada, gradska deponija i pogon za prečišćavanje otpadnih voda.

Studijska poseta je sprovedena sa namerom da doprinese unapređenju saradnje i razmeni znanja sa mogućim partnerima sa prostora Zapadnog Balkana. Takođe, tokom studijske posete učesnici su imali prilike da se upoznaju sa primerima dobre prakse, iskustvima hrvatskih kolega i fondovima koji zahtevaju regionalno udruživanje.

Inicijativu „ReEnergija“ sprovodi Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole uz podršku Kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu.

Vesti