28. Jan 2015.

Saradnja sa civilnim društvom ključna za razvoj lokala

U Sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda je 28. januara 2015. godine održana konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta „ReForce – Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave“, čime je projekat i zvanično uspešno završen. Konferencija pod nazivom „Delotvorni uticaj projekata udruženja finansiranih iz budžeta jedinice lokalne samouprave“ je, osim predstavljanja rezultata projekta, imala za cilj da ukaže na neophodnost daljeg uspostavljanja i jačanja saradnje lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, odnosno partnerskog pristupa u kreiranju lokalnih politika i razvoju zajednice.

Tokom prvog dela Konferencije, koja je moderirana od strane Tamare Skrozza, novinarke nedeljnika Vreme, prisutnima su se obratili gospodin Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije, gospođa Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i gospodin Nikola Tarbuk, pomoćnik Generalnog sekretara za zastupanje Stalne konferencije gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije. Njihova izlaganja su bila usmerena na analizu postojećih politika i praksi koje se odnose na saradnju organizacija civilnog društva i vlasti, čime su istakli značaj uloge građana u procesu donošenja odluka i njihove primene, kao i važnost daljeg stvaranja podsticajnog okruženja za njihovo delovanje.

Nakon uvodnih izlaganja, Mirko Popović, koordinator Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole, predstavio je rezultate projekta „ReForce“ i Programa podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova, koji je realizovan u okviru projekta. Kroz Program podrške udruženjima kroz dodelu malih grantova uspostavljena je institucionalizovana saradnja između udruženja građana i lokalnih samouprava u 11 gradova i opština južne i jugozapadne Srbije, odnosno u opštinama Bela Palanka, Bosilegrad, Vladičin Han, Vlasotince, Nova Varoš, Raška, Surdulica, Trgovište i Čajetina, i gradovima Užice i Vranje. U ovih 11 opština i gradova je grantom podržano 11 projekata udruženja građana, koji su bili sufinansirani od strane lokalnih samouprava. Realizacija projekata je pokazala da je čak i sa malim sredstvima moguće doprineti lokalnom razvoju, ukoliko su ta sredstva usmerena u pravcu odgovaranja na stvarne potrebe u zajednici.

Zatim je gospođa Tijana Pajević, iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštinske uprave Opštine Raška, sa prisutnima podelila primer dobre prakse saradnje Opštine Raška sa civilnim društvom, transparetnog i odgovornog pristupa finansiranju projekata za unapređenje lokalne zajednice, kao i iskustvo Opštine Raška u okviru projekta „ReForce“. Ona se osvrnula i na planove Opštine Raška za dalje unapređivanje procedura za uključivanje građana u proces donošenja odluka i poboljšanje transparentnosti i odgovornosti u radu Opštine.

Nakon izlaganja govornika i govornica, usledilo je vreme za diskusiju sa prisutnima o neophodnosti daljeg jačanja saradnje civilnog društva i lokalnih vlasti i o neophodnosti nastavka realizacije projekata koji će se baviti podizanjem kapaciteta i organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava.

Na konferenciji je prisustvovalo 80 predstavnika organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava iz cele Srbije.

Projekat „ReForce – Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave“ sproveden je u periodu od 28. novembra 2013. do 28. januara 2015. godine uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa „Podrška civilnom društvu 2012“ i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

Vesti