10. Feb 2015.

Održana panel diskusija „Izgubljeni u pregovorima“

Centar za evropske integracije (CEI) Beogradske otvorene škole (BOŠ) uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija, organizovao je razgovor na temu „Izgubljeni u pregovorima: Postoji li dijalog javnosti i institucija o pregovorima sa Evropskom unijom u Srbiji?“ u Domu omladine, 10. februara 2015. godine.

Cilj događaja bio je da se napravi osvrt na dosadašnja iskustva i praksu koja je obeležila prvu godinu procesa pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji (EU), kako bi se identifikovali najveći izazovi u procesu, sa posebnim naglaskom na informisanje javnosti i dijalog sa građanima. Kroz ovaj razgovor želeli smo da o Evropskoj uniji progovorimo jezikom koji je razumljiv građanima, civilnom društvu i akademskoj zajednici koja nije direktno uključena u proces pregovora, ali aktivno učestvuje u javnoj debati koja ovaj proces prati. 

Na panel diskusiji su govorili:  Jadranka JELINČIĆ, Fondacija za otvoreno društvo, Srbija; Raša NEDELJKOV, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA); Andrej IVANJI, Nedeljnik VREME; Danijela BOŽOVIĆ, Beogradska otvorena škola. Moderator skupa bila je Tamara SKROZZA, Nedeljnik VREME.

Događaj je bio posvećen i predstavljanju izveštaja „Pregovori o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji – između principa i prakse“, koji je rezultat rada Beogradske otvorene škole u okviru inicijative „Progovori o pregovorima“. Inicijativa „Progovori o pregovorima" pokrenuta je 2013. godine i ima za cilj promociju transparentnog, odgovornog i inkluzivnog procesa pregovora o pristupanju EU zasnovanog na dijalogu i partnerskoj saradnji civilnog društva i javnih vlasti. 

Izveštaj možete preuzeti OVDE.

Vesti