20. Mar 2015.

Radionica „Progovori o pregovorima – Praćenje procesa pregovora o pristupanju Srbije EU“ održana u Ečki

Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija organizovao je, od 17 – 19. marta 2015. godine u Kaštelu Ečka, radionicu za predstavnike organizacije civilnog društva na temu „Progovori o pregovorima – Praćenje procesa pregovora o pristupanju Srbije EU“.

Trodnevna radionica bila je posvećena jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje procesa pregovora i njihovoj pripremi za narednu fazu u procesu – otvaranje pregovaračkih poglavlja. U tom pogledu, učesnici su kroz radionicu prošli kroz strukturu i sve faze procesa pregovora i dokumente koji iz njih proizlaze, gde su upoznati sa metodologijom njihovog tumačenja, analize i pronalaženja mehanizama za uključivanja civilnog društva u proces pregovora. Takođe, učesnici su upoznati sa postojećim kanalima i načinima komunikacije sa institucijama EU i sa institucijama Srbije, dok su im predstavljeni i primeri dobrih i loših praksi zemalja okruženja u pogledu uključivanja civilnog društva u proces pregovora, koje su prošle kroz proces ili ga trenutno prolaze.

Tokom prvog dana radionice održane su tri panel sesije. U okviru prve panel sesije su Jelena Babić iz Privredne komore Srbije – Centar za evropske integracije i Mirko Popović i Vladimir M. Pavlović iz Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole učesnicima predstavili tok i iskustva Srbije u okviru prve godine vođenja pristupnih pregovora. Ovom sesijom je ujedno pripremljen teren za identifikaciju postojećih problema i prostora za njihovo prevazilaženje i jačanje uloge civilnog društva u procesu. Naredne dve intenzivne sesije su bile posvećene upoznavanju sa dokumentima koji nastaju u procesu pregovora i analizi njihove strukture i sadržine u okviru rada u grupama. Sesije je, takođe, vodila Jelena Babić.

Drugi dan radionice je bio posvećen upoznavanju sa iskustvima dobrih praksi i različitim rešenjima uključivanja civilnog društva u proces pregovora. Nataša Kovačević, iz organizacije civilnog društva NGO Green Home iz Crne Gore, je učesnicima radionice predstavila uspostavljene mehanizme učešća civilnog društva u procesu pregovora u Crnoj Gori i iskustva u pogledu primene tih mehanizama. Zatim je Milan Aleksić, iz koalicije PrEUgovor, predstavio rad koalicije u praćenju procesa pregovora kao primer dobre prakse u Srbiji, dok je Raša Nedeljkov, iz organizacije CRTA, govorio o iskustvima u praćenju procesa pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 35. Treći dan je završen dvema sesijama na kojima su predstavljena iskustva u komunikaciji sa institucijama EU i institucijama Srbije i predstavljeni načini za njeno nužno unapređenje, kroz predavanja Stevana Vujasinovića, eksperta za PR i komunikaciju, i  Dragane Mileusnić, iz Climate Action Network Europe, i Mirka Popovića, iz Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole.

Treći dan radionice bio je posvećen razgovoru sa Marom Silinom iz Evropskog biroa za životnu sredinu (EEB) o procesu pregovora i položaju organizacija civilnog društva u okviru njega iz perspektive institucija EU. Učesnici su bili u prilici da čuju korisne informacije o mehanizmima koje civilnom društvu stoje na raspolaganju u pogledu uspešnog zagovaranja interesa kod EU, kao i u pogledu komunikacije sa institucijama EU.

Radionica je realizovana u okviru projekta "Progovori o pregovorima - aktivno učešće civilnog društva u pregovaranja sa EU" koji izvodi Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija. Izvođenje radionice podržali su i Heinrich Boll Stiftung - predstavništvo Beograd i Climate Action Network Europe.

Vesti