03. Jul 2015.

Održana obuka "Delotvorno upravljanje energijom u lokalnim zajednicama – decentralizacija, dobra uprava i energetska efikasnost”

Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole uz podršku Friedrich Ebert Fondacije organizovao je, od 29. juna do 1. jula 2015. godine u Beogradu, obuku za predstavnike lokalnih samouprava i civilnog društva na temu „Delotvorno upravljanje energijom u lokalnim zajednicama – decentralizacija, dobra uprava i energetska efikasnost“. Obuka je deo inicijative ReEnergija – put ka energetski održivim lokalnim zajednicama, koju Beogradska otvorena škola u saradnji sa Friedrich Ebert Fondacijom sprovodi već četiri godine. 

Inicijativa ReEnergija ima za cilj da ojača lokalne zajednice za održivo upravljanje energijom i ispunjavanje obaveza u okviru proces evropskih integracija. Inicijativa je zasnovana na saradnji civilnog društva i javne uprave.

Praćenje trendova na EU i globalnom nivou postaje sve važnije za razvoj lokalnih zajednica. Prevazilaženje prepreka za uspostavljanje sistema upravljanja energijom na više nivoa dostiže se  kvalitetnim uključivanje zainteresovanih strana u proces donošenja odluka i analizom dostupnih, izvodljivih i realističnih praktično-političkih rešenja.

Ovogodišnji program obuke omogućio je učesnicima:

- da izbor između različitih izvora energije usklade sa realnim potencijalima i potrebama lokalne zajednice;
- da se aktivnije uključe u proces kreiranja energetskih politika na lokalnom i državnom nivou;
​- upoznavanje sa pravnim aspektima upravljanja energijom, posebno u oblasti prava konkurencije i procene uticaja na životnu sredinu;
- umrežavanje sa stručnjacima, istraživačima i kolegama iz javne uprave i civilnog društva. ​

Program obuke obuhvatao je tri tematske celine:  

- Mogućnosti i prepreke za transformaciju energetskog menadžmenta na lokalnom nivou
- Država, pravni sistem i unapređenje energetskog upravljanja
- Energetska efikasnost i angažovanost zajednice u realizaciji održivih energetskih projekata

Predavači su bili gospodin Aleksandar Macura, stručnjak za energetiku, gospodin Aleksandar Kovačević, viši naučni saradnik Oksfordskog instituta za čvrsta i fosilna goriva, dr Nenad Petrović, docent, Univerzitet u Beogradu Šumarski fakultet, gospodin Željko Đurić, Continental Wind Srbija, gospodin Aleksandar Đelić, Advokat, gospodin Sreten Đorđević, Advokat,  gospođica Marina Petrović i Zoran Kordić iz UNDP Kancelarije u Hrvatskoj.

Vesti