25. Sep 2015.

Tri nova Zelena saveta u opštinama Arilje, Bajina Bašta i Nova Varoš

U ponedeljak 21. septembra održane su konstitutivne sednice Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine u opštinama Arilje i Bajina Bašta, dok je u Novoj Varoši Savet osnovan 24. jula.

Na konstitutivnim sednicama usvojen je Poslovnik Saveta, izabrani su Predsednik, Zamenik predsednika i Sekretar. Takođe, članovi Saveta su imali priliku da pokrenu razgovor o problemima životne sredine i započnu definisanje prioriteta rada u nadležnim opštinama. Sednice su otvorili Mirko Popović iz Beogradske otvorene škole i Miloš Radojević iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor, ističući značaj i ulogu saveta u procesu kreiranja politike životne sredine na lokalnom nivou. U svojim izlaganjima Popović i Radojević su posebno naglasili da je stručna i savetodavna podrška radu Opštinske uprave u oblasti zaštite životne sredine neophodna i da će doprineti kvalitetu infrastrukturnih i razvojnih projekata koji su od suštinskog značaja za dalji razvoj lokalnih samouprava. Kroz primere prikazali su kako Zeleni savet ukrupnjavanjem lokalnih ljudskih resursa, znanja, stručnosti i entuzijazma doprinosi efikasnijem i kvalitetnijem usvajanju i primeni zahtevnih standarda Evropske Unije u oblasti životne sredine u lokalnoj zajednici.
 
U Arilju, gde je u jeku projekat uvođenja primarne selekcije otpada, gospodin Velimir Mitrović, konsultant iz oblasti životne sredine, održao je prezentaciju „Upravljanje otpadom i primarna selekcija, analiza problema i izazova.  
 
Inicijativu za osnivanje Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine u jedinicama lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga pokrenuli su Beogradska otvorena škola (BOŠ), Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“ (RRA Zlatibor) i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). Inicijativi su se priključili predstavnici lokalnih samouprava i civilnog društva u Požegi, Bajinoj Bašti, Novoj Varoši, Arilju i Sjenici.
 
Prepoznajući značaj saradnje između lokalne uprave, civilnog društva i zainteresovane javnosti u kreiranju i sprovođenju politike životne sredine na lokalnom nivou Opštinska veća u Novoj Varoši, Bajinoj Bašti i Arilju oformila su Savete za zaštitu i unapređenje životne sredine.
 



Vesti