21. Oct 2015.

Energija za sve – razmena iskustava i unapređenje dijaloga o upravljanju energijom u lokalnim zajednicama

Beogradska otvorena škola, Privredna komora Srbija i fondacije Fridrih Ebert, kancelarija u Beogradu, održali su konferenciju „Energija za sve – razmena iskustava i unapređenje dijaloga o upravljanju energijom u lokalnim zajednicama “, u utorak, 20. oktobra 2015. godine u sali I Privredne komore Srbije, Resavska 13-15 u Beogradu, od 11 do 17 časova.

Konferencija je održana u okviru inicijative ReEnergija kojom Beogradska otvorena škola i fondacija Fridirh Ebert doprinose uspostavljanju održive energetske politike u lokalnim zajednicama.

Na otvaranju konferencije učesnike i predavače pozdravili su, Mirko Popović iz Beogradske otvorene škole, Ivana Račić iz fondacije Fridrih Ebert kao i Aleksandar Kemiveš iz Privredne komore Srbije. U uvodnoj sesije pod nazivom „Ka ekonomiji  niske emisije ugljenika i decentralizaciji upravljanja energijom“ učestvovali su Julie Finkler, iz organizacije Clientearth, London, koja je govorila o državnim subvencijama u oblasti energetike, Vlatka Matković Puljić, iz Alijanse za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), Brisel, o vezi energetske politike i zdravstvenih troškova, Joern Klein, Klimatska alijansa, Frankfurt o primerima dobre prakse sa lokala u EU članicama i Robert Pašičko, UNDP Zagreb o energetskim zadrugama.

Panel obraćanjima dat je uvod u diskusije u okviru tematskih radnih grupa, koje su vodili predavači iz prve sesije.

Sesija pod nazivom „Razvoj održivog energetskog menadžmenta u lokalnim zajednicama, borba protiv klimatskih promena i energetskog siromaštva“ obuhvatala je diskusione tematske stolove:
1. Energetska politika kao doprinos uštedi u zdravstvenom sektoru, Vlatka Matković Puljić, 2. Regulative državnih subvencija u oblasti zaštite životne sredine i energije i podrška projektima lokalnih zajednica, Julie Finkler, 3. Evropska energetska i klimatska politika iz perspektive lokalnih samouprava – primeri dobre prakse, Joern Klajn i Robert Pašičko.
 
Nakon diskusionih grupa Aleksandar Macura, nezavisni energetski stručnjak je izneo zaključke koji su  ticali problema i prepreka na putu dekarbonizacije i decentralizacije proizvodnje energije, kako definisati javni interes u oblasti energetike i vizije razvoje ka ekonomiji niske emisije ugljenika.

Vesti