28. Oct 2015.

Na Sajmu knjiga predstavljena unapređena mobilna aplikacija "Evropa za poneti"

Na Sajmu knjiga predstavljena unapređena mobilna aplikacija "Evropa za poneti"

Beogradska otvorena škola predstavila je na štandu Delegacije EU u Srbiji i EU info centra unapređenu mobilnu aplikaciju "Evropa za poneti" namenjenu onima koje zanimaju različiti apsketi Evropske Unije.

Ova aplikacija je sada dostupna i na regionalnim jezicima: bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, albanskom i makedonskom. Autorke aplikacije Danijela Božović i Tamara Branković istakle su značaj podrške Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije koja je prepoznala ideju i pomogla im da je realizuju kroz program EU Evropa za građane i građanke.

Mobilna aplikacija je prepoznata kao dobar kanal pre svega za informisanje mladih, objasnile su autorke koje su imale priliku i da je predstave u zemlajma regiona i na medjunarodnim konferencijama. Sadržaj kompletne aplikacije uključuje i predstavljanje svih zemalja regiona ponaosob.

Autorke su istakle interaktivnost aplikacije. Korisnik može da postavi pitanje i dobije odgovor o različitim temama. Jedna od njih su programi EU u kojima Srbija učestvuje.

Mladima se pružaju i inforamcije o biletarelanim sporazumima Srbije i država EU u oblasti obrazovanja, gde mogu saznati kakve su mogućnosti stipendiranja studija. Predstavljene su i volonterske mogućnosti za mlade u državama EU.

Takođe mogu saznati šta dosnosi članstvo u EU za Srbiju, kako teče proces pregovora o pridruživanju, odnosno koji su sve bitni koraci ovog procesa, šta je sadržaj pregovaračka poglavlja i svih drugih elemenata procesa prošitenja , objasnile su Danijela Božović i Tamara Branković demonstrirajući na štandu EU ovu aplikaciju.

Izvor: EUinfo centar

Vesti