28. Oct 2015.

Na Sajmu knjiga predstavljena unapređena mobilna aplikacija "Evropa za poneti"

Beogradska otvorena škola predstavila je na štandu Delegacije EU u Srbiji i EU info centra unapređenu mobilnu aplikaciju "Evropa za poneti" namenjenu onima koje zanimaju različiti apsketi Evropske Unije.

Ova aplikacija je sada dostupna i na regionalnim jezicima: bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, albanskom i makedonskom. Autorke aplikacije Danijela Božović i Tamara Branković istakle su značaj podrške Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije koja je prepoznala ideju i pomogla im da je realizuju kroz program EU Evropa za građane i građanke.

Mobilna aplikacija je prepoznata kao dobar kanal pre svega za informisanje mladih, objasnile su autorke koje su imale priliku i da je predstave u zemlajma regiona i na medjunarodnim konferencijama. Sadržaj kompletne aplikacije uključuje i predstavljanje svih zemalja regiona ponaosob.

Autorke su istakle interaktivnost aplikacije. Korisnik može da postavi pitanje i dobije odgovor o različitim temama. Jedna od njih su programi EU u kojima Srbija učestvuje.

Mladima se pružaju i inforamcije o biletarelanim sporazumima Srbije i država EU u oblasti obrazovanja, gde mogu saznati kakve su mogućnosti stipendiranja studija. Predstavljene su i volonterske mogućnosti za mlade u državama EU.

Takođe mogu saznati šta dosnosi članstvo u EU za Srbiju, kako teče proces pregovora o pridruživanju, odnosno koji su sve bitni koraci ovog procesa, šta je sadržaj pregovaračka poglavlja i svih drugih elemenata procesa prošitenja , objasnile su Danijela Božović i Tamara Branković demonstrirajući na štandu EU ovu aplikaciju.

Izvor: EUinfo centar

Vesti