31. May 2016.

Organizovan diskusioni forum u Nišu „Demokratija i vladavina prava izvan procesa pregovora“

Beogradska otvorena škola (BOŠ), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Narodni parlament uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija, organizovali su diskusioni forum „Demokratija i vladavina prava izvan procesa pregovora – pogled iz lokalnih zajednica“ u Nišu, 30. maja 2016. godine.

Na događaju je napravljen osvrt na dosadašnja iskustva i praksu koja je obeležila proces pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji (EU) sa posebnim fokusom na pregovaračka poglavlja u kojima se najviše odmaklo i čije je otvaranje najavljeno u narednom periodu: Poglavlje 23 (Pravosuđe i ljudska prava), Poglavlje 24 (Pravda, sloboda i bezbednost).

Na diskusionom forumu govorili su: Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Predrag Blagojević iz Južnih vesti. Diskusioni forum moderirao je Vladimir Đorđević iz Media i reform centra.

Za zastupanje interesa lokalnih zajednica u procesu usvajanja i primene pravnih tekovina EU važni su otvorenost i redovan dijalog lokalne samouprave, privrednika, civilnog društva i građana, zato je forum bio iskorišćen i za promociju i predstavljanje lokalnih timova za podršku procesu evropskih integracija koji su formirani u Nišu i Leskovcu.

Vesti