28. Oct 2016.

Šetnja Evropom kroz nekoliko „klikova“

Koje je mesto Srbije  u Evropskoj uniji? Kako je EU nastala? Kako članstvo u tom savezu može da utiče na život mladih? Ovo su neka od pitanja na koje mladi ljudi mogu dobiti odgovor kroz publikaciju ,,Evropski dnevnik’’ koja je deo istoimenog projekta koji realizuje EU info centar.

Beogradski srednjoškolci su na EU štandu Sajma knjiga saznali kako mogu najbrže doći do kompletnih informacija koje se tiču evrointegracija, šansi za školovanje, usavršavanje, razmenu koje EU nudi mladima. ,,U toku je konkurs za srednjoškolce gde će najkreativniji učesnici kao nagradu dobiti putovanje po zemljama EU. On se odvija u četiri kategorije – literarnoj, fotografskoj, multimedijalnoj i video formatu. Učestvuju tročlani timovi srednjoškolaca sa svojim profesorom-mentorom i on je otvoren do 27. januara’’, naznačila je Sanja Nasevski iz Beogradske otvorene škole.

Predstavnice BOŠ-a su srednjoškolce upoznale i sa mobilnom aplikacijom ,,Evropa za poneti’’ koju je pre tri godine kreirala Kancelarija za EU integracije Vlade Srbije. ,,Mladi kroz samo nekoliko klikova mogu saznati, na primer, šta konkretno članstvo u EU donosi mladima. Kategorije su razdeljene u nekoliko sekcija – EUključi se koja se tiče obrazovanja, putovanja, volontiranja i razmena, Kako do EU? Gde možete saznati šta koje poglavlje znači, ko pregovara, šta nas očekuje na putu ka Uniji’’, objasnila je Danijela Božović iz BOŠ-a. ,,Sekcija ,,Treba da znam’’ govori o istorijatu EU, razvoju njenih politika, institucijama Unije’’, nadovezala se njena koleginica Tamara Branković.

Izvor: EU info centar

Vesti