26. Jul 2010.

POLITIKA, 26. jul 2010

Beogradska otvorena škola i Fondacija Fridrih Ebert izvode projekat „Net2Dialogue“

Jednogodišnji projekat „Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: usvajanje vrednosti i unapređenje dijaloga (Net2Dialogue) ima za cilj razvoj održivog dijaloga između organizacija civilnog društva iz Srbije i EU, koje deluju u oblasti zaštite životne sredine, i predstavnika zakonodavnih i izvršnih vlasti. Projekat je odgovor na problem nedovoljnog učešće organizacija civilnog društva u primeni zakona i kreiranju politika zaštite životne sredine i podržan je od strane Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

 „Projekti ove vrste mogu značajno da unaprede svakodnevni života građana“ istakao je Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole i dodao da će se „aktivnim učešćem građana, preko organizacija civilnog društva, u pripremi i primeni pravnih propisa u ovoj oblasti, povećati učešće javnosti i kvalitet odluka koje se tiču životne sredine“. „Prenošenjem pozitivnih iskustava zemalja članica EU, uspostavljaju se mehanizmi za uspešno i efikasno rešavanje naših brojnih problema u oblasti zaštite životne sredine“, zaključio je Bjeletić.

 Opredeljenjem za pridruživanje EU, Srbija je preuzela obavezu usklađivanja svoje zakonske regulative sa propisima EU. Najveći broj tih propisa dolazi upravo iz oblasti zaštite životne sredine. Kroz umrežavanje organizacija civilnog društva i kroz njihovo povezivanje sa predstavnicima lokalnih, regionalnih i centralnih vlasti u Srbiji, projekat doprinosi izgradnji održivih partnerstava i efikasnom sprovođenju zakona iz oblasti zaštite životne sredine – a to znači bolji i zdraviji života građana i brža integracija u EU.

Vesti