Realizovani projekti

ReEnergija – izazovi primene evropskih standarda u kreiranju i sprovođenju energetske politike i zaštite životne sredine u Republici Srbiji

„ReEnergija“ je incijativa Centra za evropske integracija Beogradske otvorene škole usmerena ka unapređenju praktično-političkog okvira za kreiranje energetske politike i politike životne sredine u Republici Srbiji. Inicijativa počiva na uverenju da odgovorna i otvorena politika životne sredine mora da bude zasnovana na učešću javnosti u donošenju odluka i partnerstvu civilnog društva, poslovnog sektora i javnih institucija. Ostvarenjem navedenih preduslova dolazimo do uspešne primene evropskih normi i standarda u oblasti očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa. Energetsku politiku ne posmatramo kao izdvojenu oblast, već je odgovorna i održiva energetska politika osnova za dobro upravljanje životnom sredinom. U fokusu inicijative „ReEnergija“ nalaze se lokalne zajednice i interesi građana na lokalnom nivou, tamo gde se praktična politika zaista sprovodi i gde bi rezultati te politike trebalo da budu očigledni.

Dugoročni ciljevi inicijative ReEnergija su:

• Kreiranje javnih politika uz puno uključivanje građana u ranoj fazi donošenja odluka, u procesu definisanja problema i izbora najpovoljnijih opcija;

• Čista energija - proizvodnja energije uz nisku emisiju CO2;

• Pouzdano i kvalitetno snabdevanje energijom koje nije pretnja životnoj sredini i zdravlju ljudi;

• Kreiranje lokalnih razvojnih politika u skladu sa specifičnostima i potrebama lokalnih zajednica.

Inicijativa „ReEnergija“ se realizuje uz podršku Fondacije Fridrih Ebert.  

Na osnovu nalaza prethodnih projekata sprovedenih u okviru ove inicijative i uočenim potrebama ciljne grupe, zasniva se projekat „ReEnergija: Izazovi primene evropskih standarda u kreiranju i sprovođenju energetske politike i zaštite životne sredine u Republici Srbiji“. Projekat je usmeren ka jačanju kapaciteta lokalne samouprave, civilnog društva i medija za bolje razumevanje i aktivno uključivanje i praćenje procesa energetskog planiranja na lokalnom nivou i njihovo osposobljavanje za relaizaciju projekata unapređenja energetske politike i infrastrukture u njihovim lokalnim zajednicama.

Projekat se sprovodi kroz nekoliko aktivnosti, kao što su: obuka predstavnika jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i javnih komunalnih preduzeća; izrada predloga praktične politike; i studijska poseta Republici Hrvatskoj.

Partneri na Projektu:

Kancelarija Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu

Vreme i mesto sprovođenja:

Beograd, Zagreb, jun – oktobar 2014. godine

Vesti