Realizovani projekti

Energetska transparentnost – put ka održivom lokalnom razvoju i suzbijanju energetskog siromaštva kroz unapređenje transparentnosti i odgovornosti lokalnih samouprava

 

O projektu:

Uključivanjem civilnog sektora i razvijanjem inovativnih, zelenih i isplativih predloga rešenja za proizvodnju i potrošnju energije, projekat Energetska transparentnost unapređuje procedure i procese upravljanja i donošenja odluka u javnim institucija na lokalnom nivou u oblasti energetike. Projekat razvija  mehanizme za praćenje pocesa donošenja odluka u energetskom sektoru, posebno u oblasti proizvodnje i trošenja energije, zasnovane na analizi energetskog bilansa i kapitalnih investicija. Projekat doprinosi smanjenju energetskog siromaštva i podržava rešenja koja doprinose smanjenju emisije ugljen-dioksida.

Projekat se izvodi na teritorije tri odabrane opštine: Vrbas, Priboj i Trstenik.

Aktivnosti na projektu:

Istraživački tim će analizirati razvoj energetskog bilansa u tri pomenute opštine, transparentost u okviru donošenja odluka, dostupnost podataka od javnog značaja u oblasti energetike kao i održivost procesa proizvodnje i trošenja energije. Tim će napraviti analizu strategija kapitalnih investicija u energetskom sektoru na lokalnom nivou – isplativost projekata u sistemu daljinskog grejanja i unaprđenja energetske efikasnosti, kao i transparentnosti rada javnih preduzeća i javno-privatnih partnerstava.

Partneri na Projektu:
Hajnrih Bel fondacija (Heinrich Böll Stiftung)

Vreme i mesto sprovođenja:
Beograd, Vrbas, Priboj, Trstenik, jun – novembar 2014. godine

Vesti