24. Feb 2011.

Javno zagovaranje za bolju životnu sredinu

Zlatibor, 24. februar 2010. godine - Centar za evopske integracije Beogradska otvorena škola i Fondacija Fridrih Ebert, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Srbije, organizovali su trening o javnom zagovaranju u oblasti životne sredine od 19. do 24. februara 2011. godine, na Zlatiboru. Trening za predstavnike 33 organizacije civilnog društva deo je projekta „Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: usvajanje vrednosti i unapređenje dijaloga“. Cilj projekta je formulisanje modela učešća organizacija civilnog društva u procesu kreiranja politike u oblasti životne sredine.

 

„Nakon treninga o pisanju predloga za praktičnu politiku i rada na jedinstvenom tekstu predloga, trening o javnom zagovaranju, kao sledeći korak, omogućava polaznicima da steknu uvid u najefikasnije načine uticaja organizacija civilnog društva na donosioce odluka na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u vezi sa pitanjima iz oblasti životne sredine. Cilj javnog zagovaranja su specifične promene koje pozitivno utiču na građane i njihov svakodnevni život“, objasnio je  Vladimir Pavlović, koordinator Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole. Pavlović je dodao da treningom o javnom zagovarnju polaznici unapređuju svoja znanja i veštine o lobiranju u oblasti politike životne sredine, izradi plana sprovođenja kampanje javnog zagovaranja, najefikasnijim načinima prikupljanja finansijskih sredstva za realizaciju kampanje ili projektnih aktivnosti i prikupljajnu podataka za kampanju javnog zagovaranja u oblasti životne sredine.

 

Ekspertkinja Irena Lucijus (Irene Lucius) iz Vorld Vajld Fonda (World Wildelife Fund) iz Beča razgovarala je sa polaznicima o iskustvima država članica EU u kampanjama javnog zagovaranja. Ova iskustva su pokazala da su kampanje sprovedene u skladu sa pravilima javnog zagovaranja jedan od najboljih načina za ostvarenje i podršku ciljevima i rešenjima koji se direktno tiču građana. Organizacije civilnog društva osnažuju kreiranje politika od značaja za proces evropskih integracija primenjivanjem znanja i veština sprovedenih, sličnih primera dobrih praksi u EU i njenim državama članicama.

 

Projekat „Civilno društvo Srbije u procesu EU integracija: Usvajanje vrednosti i napređenje dijaloga’’ se izvodi uz podršku Delegacije EU u Srbiji, u okviru projekta „Jačanje dijaloga između organizacija civilnog društva Srbije i EU’’. Projektom je obuhvaćeno 33 organizacije civilnog društva sa teritorije Srbije, koje deluju u oblasti zaštite životne sredine. Svaka organizacija je predstavljena sa po jednim predstavnikom ili predstavnicom. Više informacija na http://net2dialogue.bos.rs

Vesti