Obrazovni program „Edukacija kroz kulturu sećanja – studije holokausta u Srbiji“

Obrazovni program „Edukacija kroz kulturu sećanja – studije holokausta u Srbiji“

U utorak, 12.3.2013. godine svečano je otvoren obrazovni program „Edukacija kroz kulturu sećanja – studije holokausta u Srbiji“ u prostorijama Doma vojske Srbije. Ovaj program je pokrenuo Centar za istraživanja religije (CIRel) Beogradske otvorene škole (BOŠ), u saradnji sa Međunarodnom školom za obrazovanje o holokaustu Jad Vašem i Odborom za Jasenovac Srpske pravoslavne crkve.

Ovaj obrazovni program se organizuje sa ciljem podizanja svesti o značaju sećanja na holokaust na prostorima Zapadnog Balkana ukazivanjem na kulturni i istorijski značaj ove teme. Naglasak je na edukativnom značaju prenošenja relevantnih znanja na buduće generacije, kako bi posledice poput ksenofobije, etničkog čišćenja, rasizma, antisemitizma i drugih oblika nasilja i netolerancije bude na vreme sankcionisane.

Program je trajao do 15. marta i obuhvatio je predavanja, radionice i obilazak memorijalnih centara i drugih lokacija vezanih za ovu temu u Beogradu, kao i susret sa nekim od preživelih logoraša. U ovom obrazovnom programu je učestvovalo četrdeset diplomiranih ili studenata završnih godina humanističkih, odnosno društvenih nauka i fakulteta umetnosti Univerziteta u Beogradu. Radi obezbeđivanja relevantnosti i aktuelnosti znanja koje će polaznici i polaznice tokom škole steći, oformljen je tim eminentnih predavača iz Srbije i Međunarodne škole za obrazovanje o holokaustu Jad Vašem.

Na svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici javnih vlasti, ambasada, Srpske pravoslavne crkve, Evangeličke crkve, Saveza jevrejskih opština, kao i predstavnici nemačkih političkih fondacija i izaslanici OEBS-a, UN-a i Saveta Evrope.

Otvaranje Programa je započeto govorom Vesne Đukić, direktorke BOŠ-a, a govorili su i Episkop Lipljanski Jovan Ćulibrk, koordinator Odbora za Jasenovac SPC i Ejal Naor, zamenik ambasadora Izraela u Republici Srbiji.

Galeriju slika sa programa možete pogledati ovde.

Vesti
Najave