Arhiva vesti

20. May 2015.

Peti Globalni Forum borbe protiv Antisemitizma održan je od 12. do 14. maja 2015. godine u Jerusalimu.  Cilj foruma jeste utvrđivanje stanja antisemitizma u svetu i formulisanja efektivnih formi društvenog odgovora i odgovora vlasti na problem antisemitizma.

Ove godine Globalni Forum se fokusirao na dve glavne teme:

1. Najstarija mržnja u najnovijim oblicima manifestovanja - suprotstavljanje Antisemitizmu i govoru mržnje na internetu i u socijalnim medijima.

2. Porast Antisemitizma u evropskim gradovima danas - načini odgovora

Predstavnica CIRel-a učestvovala je u sva tri dana rada Globalnog Foruma.

Galeriju slika možete videti ovde.

10. Mar 2015.

Danas je svečano otvoren obrazovni program Centra za istraživanja religije Beogradske otvorene škole "Edukacija kroz kulturu sećanja - studije Holokausta u Srbiji" koji će trajati od utorka,10. marta, do petka 13. marta.  Obrazovni program su otvorili ambasador Izraela NJ. E. Josef Levi, NJ. P. Episkop Paračko-slavonski mr Jovan, koordinator Odbora za Jasenovac SAS SPC, dr Hava Baruh, direktorka odseka za zemlje Balkana i Centralne Evrope i Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole.

Pročitaj više
29. Dec 2014.

Predstavnica CIRel-a učestvovala je u radu Konferencije "1914-2014: Lessons from History? Citizenship Education and Conflict Management ", koja je održana od 16. do 18. oktobra 2014. godine u Beču (Austrija). Konferencija je organizovana od strane NECE-a (Networking European Citizenship Education). Cilj Konferencije bio je da ponudi platformu za vođenje trenutno aktuelnih pitanja građanskog obrazovanja u Evropi: Jesu li naši sadašnji obrasci razmišljanja i rasprave još uvek prikladni za nošenje s posebnim izazovima i krizama evropskih demokratija danas?

29. Dec 2014.

Predstavnica CIRel-a učestvovala je na mirovnom Samitu organizovanom od strane Svetskog saveza religija (World Alliance of Religions) u Seulu, Južna Koreja, od 16. do 19. septembra 2014. godine. Cilj ovog Samita jeste da se kreira forum za dijalog koji se fokusira na kreiranje opšteprihvaćenog sistema vrednosti između sekularnih i religioznih zajednica u svim socio-političkim sektorima različitih društava 

21. Nov 2014.

Predstavnica CIRel-a učestvovala je u radu devete internacionalne konferecije o obrazovanju o Holokaustu. Ova konferencija je održana od 7-10 jula 2014. godine u Jad Vašemu (Yad Vashem) u Jerusalimu.

Cilj ove konferencije jeste da okupi preživele holokausta, naučnike, predavače i umetnike iz četiri različite generacije. Preko 400 učesnika iz 50 različitih država bavili su se obrazovnim, međugeneracijskim i multikulturalnim dijoalogom na temu kako očuvati sećanje i kako se suočiti sa poteškoćama edukacije o Holokaustu u godinama koje dolaze.

12. Sep 2014.

Predstavnica CIRel-a je u periodu od 22. do 26. juna boravila u Berlinu (Nemačka), na poziv Ministarstva spoljnih poslova Nemačke i Nemačke ambasade u Srbiji, u okviru Visitors programa. Tema ovog programa je bila „Život Jevreja u Nemačkoj danas“.

Slike sa ovog programa možete videti ovde.

12. Sep 2014.

Predstavnica CIRel-a je učestvovala u radu okruglog stola sa temom „Politička odgovornost hrišćana – angažman u kreiranju odgovorne politike“, koji je organizovao Centar za istraživanje religije, politike i društva u saradnji sa Hrišćanskim kulturnim centrom dr Radovan Bigović, 8. maja 2014. godine u Beogradu.

12. Sep 2014.

Predstavnica CIRel-a je 26. aprila 2014. godine učestvovala u radu konferencije pod nazivom "Mogućnost dijaloga između hrišćanstva i ateizma/kolonizacija hrišćanstva – pro et contra". Konferencija je održana u Beogradu, u organizaciji Hrišćanskog kulturnog centra dr Radovan Bigović i Fondacije Konrad Adenauer.

12. Sep 2014.

Predstavnica CIRel-a je u periodu od 30. marta do 1. aprila 2014. godine učestvovala u radu okruglog stola sa temom „Konflikti i uloga građanskog obrazovanja u upravljanju konfliktima i pomirenju“. Okrugli sto je bio pripremna radionica za NECE (Networking European Citizenship Education) konferenciju koja će se održati u Beču u oktobru 2014. godine. Skup je organizovala Nemačka federalna agencija za građansko obrazovanje (The German Federal Agency for Civic Education). Skup je održan u Beogradu.

16. May 2014.

Centar za istraživanja religije Beogradske otvorene škole je od 13. do 16. maja 2014. godine organizovao četvorodnevni obrazovni program po nazivom Edukacija kroz kulturu sećanja – studije Holokausta u Srbiji, u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, Međunarodnom školom za studije Holokausta Jad Vašem (Yad Vashem) i Odborom za Janenovac SAS SPC.

Pročitaj više
Najave