„Interkulturni dijalog u Srbiji – most ka inkluzivnim i tolerantnim zajednicama“

„Interkulturni dijalog u Srbiji – most ka inkluzivnim i tolerantnim zajednicama“

„Interkulturni dijalog u Srbiji – most ka inkluzivnim i tolerantnim zajednicama“

„Interkulturni dijalog u Srbiji – most ka inkluzivnim i tolerantnim zajednicama“ je obrazovni program koji se organizuje radi prevazilaženja  diskriminacije u multietničkim i multireligijskim zajednicama. Različitosti zajednica u Srbiji često nisu tretirane na pravi način, što umanjuje osećaj zajednice za suživot i dovodi do nestabilnosti, društvene polarizacije i raspirivanja nacionalne mržnje. Kroz seminare i radionice sa mladim pripadnicima manjinskih I većinskih grupa i organizacija građanskog društva koje se bave interkulturnim dijalogom, ovaj program će podići svest o važnosti međukulturnog dijaloga, senzibilisati mlade predstavnike/ce etničkih grupa za interkulturni dijalog u skladu sa evropskim kulturnim modelima i ojačati njihove kapacitete. Polaznici I polaznice seminara će po završetku programa pisati eseje i prikaze koji će biti objavljeni na portalu za srednjoškolce Mingl. Za najaktivnije polaznike/ce će nakon održanih seminara i radionica biti organizovana letnja škola na kojoj će imati prilike da slušaju predavanja relevanthih stručnjaka, kao i da diskutuju o raznim problemima povezanim sa ovom temom. Učesnici i učesnice ovog programa će steći neophodna saznanja o mogućnostima interkulturnog dijaloga i saradnje u Srbiji i biti podstaknuti da stečena znanja i veštine primene u svojim lokalnim zajednicama.

Obrazovni program organizuje  Centar za istraživanja religije (CIRel) Beogradske otvorene škole u saradnji i uz podršku Fondacije Konrad Adenauer (KAS).

TEME SEMINARA

Program će se baviti sledećim temama:

  • Značaj međuetničnog i interkulturnog dijaloga;
  • Osnove ljudskih i manjinskih prava;
  • Pristup političkim i institucionalnim mehanizmima za zaštitu manjinskih prava;
  • Evropske integracije kao alat za jačanje manjinskih prava na lokalnom nivou;
  • Formiranje mreže mladih koji su zainteresovani za interkulturni dijalog;
  • Kultura komuniciranja - komuniciranje interkulture.

Kako bi obezbedili relevantnost i aktuelnost znanja koje će polaznici i polaznice tokom programa steći, predviđena je kombinacija predavanja i radionica kao metoda rada.

Galeriju slika sa seminara možete pogledati ovde

Vesti
Najave