Verski motivisan aktivizam u regionalnim mirovnim procesima

Verski motivisan aktivizam u regionalnim mirovnim procesima

Centar za istraživanje religije, politike i društva u saradnji sa Centrom za istraživanja religije Beogradske otvorene škole organizovao je jednodnevnu radionicu-konferenciju "Verski motivisan aktivizam u regionalnim mirovnim procesima" za sveštenike, bogoslove, veroučitelje, aktiviste nevladinih organizacija kao i studente i diplomce društvenih nauka koji su uključeni ili imaju želju da se uključe u verski motivisan mirovni aktivizam. Radionica-konferencija je održana u četvrtak, 20. marta 2014. godine.

Radionica-konferencija bila je edukativnog i praktičnog karaktera i prisutni su imali mogućnost da se informišu o pojmu tranzicione pravde, primerima učešća religija u procesima tranzicione pravde u svetu, kao i da čuju predavanje o regionalnim procesima tranzicione pravde na prostoru Zapadnog Balkana.

Prisutnima su se obratili Ivana Bartulović ispred Centra za istraživanja religije Beogradske otvorene škole i dr Nikola Knežević ispred Centra za istraživanje religije, politike i društva. Učesnici su zatim sa Nj.P. Episkopom Lipljanskim, mr Jovanom Ćulibrkom razgovarali na temu „Dignitet i pijetet žrtava iz verske perspektive“, kako bi se sesije nastavile predavanjima i radionicama sa Marijanom Tomom iz Fonda za humanitarno pravo, o osnovnim pojmovima, definiciji i mehanizmima tranzicione pravde i dr Nikolom Kneževićem o učešću religija u procesima tranzicione pravde i pomirenja. Na kraju je održana radionica, koju je vodila Ivana Bartulović, a na kojoj su učesnici davali predloge za verski motivisan aktivizam.

Galeriju slika sa radionice-konferencije možete pogledati ovde.

Vesti
Najave