Obrazovni program "Edukacija kroz kulturu sećanja – studije Holokausta u Srbiji"

Obrazovni program "Edukacija kroz kulturu sećanja – studije Holokausta u Srbiji"

Od 10. do 13. marta 2015. godine u prostorijama Beogradske otvorene škole održan je četvorodnevni obrazovni program Edukacija kroz kulturu sećanja - studije Holokausta u Srbiji. Obrazovni program je organizovan od strane Centar za istraživanja religije (CIRel) Beogradske otvorene škole (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom školom za obrazovanje o Holokaustu Jad Vašem (International School for Holocaust Studies Yad Vashem) i uz podršku ambasade Izraela i Odbora za Jasenovac SAS SPC.

Ovaj program organizovan je sa ciljem podizanja svesti o značaju sećanja na Holokaust na području Zapadnog Balkana ukazivanjem na istorijski i kulturni značaj ove teme, radi prevencije ponavljanja negativnog nasleđa iz prošlosti. Pored govora o Holokaustu kao simbolu stradanja, pored kulture sećanja, naglasak je bio i na edukativnom značaju prenošenja relevantnih znanja na buduće generacije, kako bi posledice poput ksenofobije, etničkog čišćenja, rasizma, antisemitizma i drugih oblika nasilja i netolerancije bile na vreme sankcionisane.

 

Obukom budućih predavača, program je imao za cilj da nadoknadi nedostatak sistemskog obrazovanja na temu Holokausta na prostoru Srbije, da pozicionira Holokaust kao javno pitanje interpretirano od strane stručnjaka i preživelih i da afirmacijom kulture sećanja na nivou obrazovanja doprinese izgradnji kulture mira. Polaznici i polaznice stekli su relevantna znanja o Holokaustu i ohrabreni da stečena znanja prenesu u sferama svog akademskog i edukativnog delovanja.

 

Teme predavanja ovog obrazovnog programa bile su:

- Proučavanje i obeležavanje Holokausta u istoriji i budućnosti;

- Istoriografija Holokausta u okviru Drugog svetskog rata ;

- Mesto i značaj Jevreja u novijoj istoriji Srbije i njihova sudbina 1941-1945 ;

- Zločini genocida sa posebnim osvrtom na Holokaust;

- obilazak memorijalnih centara i drugih lokacija vezanih za ovu temu sa stručnim vodičem;

- Kako predavati o Holokaustu itd.

 

Svi polaznici stekli su sertifikat BOŠ-a.

Galeriju slika sa ovog obrazovnog programa možete videti ovde.

Vesti
Najave