08. Oct 2012.

Organizovana regionalna konferencija „Prostor bez granica - sprovođenje EU politika za održivi razvoj lokalnih zajednica u Srbiji“

Regionalna konferencija „Prostor bez granica - sprovođenje EU politika za održivi razvoj lokalnih zajednica u Srbiji“ održana 4. oktobra 2012. u Norveškoj kući, u Gornjem Milanovcu, označila je završetak aktivnosti na projektu „Jačanje kapaciteta uprave za pristupanje Srbije Evropskoj uniji’’, koji je, u dve faze, realizovan u periodu od decembara 2008. do oktobra 2012.

Ovaj projekat je sproveden u partnerstvu između Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Beogradske otvorene škole. Projekat je finansijski podržalo Ministarsvo inostranih poslova Kraljevine Norveške kroz program bilateralne saradnje Vlada Kraljevine Norveške i Republike Srbije.

Na Regionalnoj konferenciji razmatrane su nove prilike koje se pružaju lokalnim zajednicama da, kroz EU fondove i programe, dalje razvijaju svoje potencijale i rešavaju konkretne probleme. Istovremeno, na konferenciji je pokrenuta rasprava o ulozi lokalnih samouprava u novim finansijskim ciklusima EU programa i fondova dostupnih Srbiji.

Na konferenciji u okviru uvodnog panela prisutnima su se obratili Njegova ekselencija ambasador Nils Ragnar Kamsvog, gospodin Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, gospodin Milisav Mirković, predsednik opštine Gornji Milanovac i gospodin Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole.

U okviru ekspertskog panela „Podrška primeni EU standarda u lokalnim samoupravama kroz EU programe i fondove“ govorili su Natalija Matunović, Sektor za programe prekogranične i transnacionalne saradnje Kancelarije za evropske integracije, Marija Marinković, sradnik za razvoj infrastrukture u okviru projekta Exchange Stalne konferencije gradova i opština i Ivan Knežević, zemenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji.

Pored konferencije organizovana je i radionica sa srednjoškolcima, kada je u neformalnoj diskusiji bilo reči o tome šta za mlade predstavljaju evropski standardi i vrednosti. Posebna pažnja bila je posvećena pitanjima privrednog razvoja i zapošljavanje, zatim pitanjima visokog obrazovanja i unapređivanja kvaliteta života mladih u njihovim lokalnim zajednicama. Srednjoškolci su naglasili da, ukoliko želimo da vidimo pozitivne promene u društvu, prvenstveno moramo napraviti promene u nama samima.

Vesti