04. Oct 2013.

Polaznici ReEnergija obrazovnog programa u poseti Hrvatskoj

U okviru inicijative ReEnergija, u periodu od 29. septembra do 2. oktobra, organizovana je studijska poseta Hrvatskoj. Predstavnici udruženja, lokalne samouprave i medija, polaznici obrazovnog programa “ReEnergija – za održivo upravljanje lokalnim zajednicama”  upoznali su se primerima dobre prakse u upravljanju energijom na lokalnom nivou i postignućima aktera iz Republike Hrvatske u oblasti energetske efikasnosti i održivog korišćenja obnovljivih izvora energije.

Fakultet za strojarstvo i brodogradnju Sveučilišta u Zagrebu predstavio je svoje projekte i aktivnosti, a profesori na katedri za energetska postrojenja i energetiku ukazali su na značaj saradnje između akademske zajednice i kreatora javnih politika.

UNDP Hrvatska je predstavio svoje projekte u oblasti održive energije i niskougljičnog razvoja, posebno ističući program podrške energetskim zadrugama, specifičnom obliku lokalnog upravljanja energijom koji je prilično razvijen u EU, a u Hrvatskoj je u začetku.

Na okrugolom stolu, koji je organizovan u prostorijama UNDP-a, učesnici studijske posete razgovarali su i sa predstavnicima organizacije “Društvo za oblikovanje održivog razvoja” i Heinrich Böll  fondacije.

Svoje aktivnosti na promociji i podsticanju regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite životne sredine polaznicima studijske posete predstavila je Regionalna energetska agencija Severozapadne Hrvatske.

Sa postignućima na nivou lokalnih zajednica polaznici su se upoznali tokom posete Križevcima i Koprivnici, gradovima koji su ostvarili značajne uspehe u primeni mera energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Studijsku posetu su organizovali i realizovali Centar za evropske integracije Beogradske otvorene škole i Fridrih Ebert fondacija – kancelarija za Srbiju i Crnu Goru.             

Vesti