Stručni skup „Nacionalna godišnja konferencija o karijernom vođenju i savetovanju“

Četvrtu godinu za redom Beogradska otvorena škola je organizovala stručni skup „Nacionalna godišnja konferencija o karijernom vođenju i savetovanju“ koja je akreditovana od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Konferencija je organizovana 23. novembra 2016. godine u prostorijama Hotela Palas i okupila je preko 100 nastavnika iz cele Srbije.

Cilj „Nacionalne godišnje konferencije o karijernom vođenju  i savetovanju“ bio je da predstavnicima srednjih škola pruži konkretne savete i mehanizme kako da unaprede svoje usluge karijernog vođenja i savetovanja. Na konferenciji su bili  predstavljeni primeri dobre prakse iz cele Srbije koji jesu motor promena u svetu obrazovanja.

Ovom prilikom, između ostalih, prisutnima su se obratili gđa. Vesna Đukić, generalna direktorka Beogradske otvorene škole, gđa. Snežana Klašnja, pomoćnica ministra u Ministarstvu omladine i sporta, gđa. Jelica Ristić Ćirović, samostalna savetnica u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  i g. Nikola Mikašinović, koordinator programa fondacije Solidar Svis.

Konferencija je okupila predstavnike javnih institucija, lokalnih samouprava, univerziteta, škola, organizacija civilnog društva i drugih relevantnih aktera kako bi razgovarali o izazovima i prilikama za dalji razvoj i mogućim inovacijama u sistemu celoživotnog karijernog vođenja. Takođe, učesnici su imali priliku da diskutuju o problemima na lokalu ali i o primerima dobre prakse.

Tokom konferencije su predstavljeni Analiza školskih programa i planova za karijerno vođenje i savetovanje i Priručnik za promociju obrazovnih profila u srednjim školama koje je izradila Beogradska otvorena škola.  Posebna pažnja je bila posvećena predstavljanju rezultata Radne grupe za izradu standarda usluga za karijerno vođenje i savetovanje. Nakon toga učesnici su imali prilike sa prisustvuju radnim panelima u četiri oblasti: Kako napisati plan za karijerno vođenje i savetovanje, Rad sa mladima iz društveno osetljivih grupa, Saveti za karijerne savetnike i Promocija obrazovnih profila i prikupljanje sredstava. U okviru tih panela, učesnici su imali prilike da diskutuju sa ekspertima i predstavnicima školama koji su predstavili primere dobre prakse.

Stručna konferencija je organizovana u okviru projekta „Zagovaranje za unapređenje kvaliteta u oblasti karijernog vođenja i savetovanja u Srbiji – KViS na BIS II“ koji ima za cilj podršku unapređenju zapošljivosti mladih i celoživotnog učenja kroz unapređenje održivosti i kvaliteta sistema karijernog vođenja i savetovanja. Projekat realizuje Beogradska otvorena škola, uz podršku Solidar Suisse/Swiss Labour Assistance (SLA) – Kancelarija u Srbiji.

25. Nov 2016.