CePIT – Centar za proučavanje informacionih tehnologija

Uspešno sprovedeno javno zagovaranje za proaktivnu transparentnost i otvaranje podataka u okviru informatora o radu, u okviru projekta "Jačanje lokalne transparentnosti". Obaveza je uvedena u okviru Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Republici Srbiji za 2016. i 2017. godinu.

Kreirana studija praktične politike "Proaktivna transparentnost javne uprave u Srbiji: (ne)dostižan cilj" u okviru projekta "Jačanje lokalne transparentnosti".

Kreiran predlog praktične politike "Proaktivna transparentnost lokalnih samouprava u Srbiji: u raskoraku između propisa i praksi" u okviru projekta "Jačanje lokalne transparentnosti".

Kreirane preporuke za unapređenje proaktivne transparentnosti na lokalnom i nacionalnom nivou "Proaktivna transparentnost lokalnih samouprava: neophodan element dobre uprave i uslov za participaciju građana", u okviru projekta "Jačanje lokalne transparentnosti".

Sprovedeno istraživanje transparentnosti 169 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, čiji su rezultati dostupni u okviru baze na sajtu www.dostup.no. Istraživanje sprovedeno u okviru projekta "Jačanje lokalne transparentnosti".

Produkcija 56 video lekcija za kreiran obrazovni Jutjub kanal Videopedija - www.mingl.rs/videopedija, www.youtube.com/videopedija. Autori su sjajni nastavnici iz cele Srbije koji na prijemčiv način i u kratkom formatu objašnjavaju nastavne pojmove.

Sprovedeno istraživanje "Mladi i mediji" - nacionalno istraživanje o položaju mladih u medijima, odnosu mladih i medija, kao i o medijskoj pismenosti među mladima. Ovo istraživanje je deo šireg, regionalnog istraživanja koje obuhvata područje celog Balkana, 2014.

Konferencija "ICTeachers 2" održana 25. oktobra 2012. u Palati Srbija 

Projekat @MojaEvropa odabran je kao primer uspešnog projekta iz Srbije i predstavljena je u izveštaju na 21. godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a

Realizovan projekat @MojaEvropa tokom koje su korisnici društvene mreže Tviter aktivno učestvovali u promovisanju evropskih vrednosti. Tokom Tviter akcije prikupljeno je više od tri hiljade tvitova o evropskim temama, idejama i vrednostima od kojih je najveći deo prikazivan i na Infotrgu, elektronskom displeju na Trgu republike.

Održana konferencija "ICTeachers - nastavnici koji postavljaju nove standarde", 22 decembra 2011

Održan akreditovan seminar "Savremena pismenost - pametna upotreba interneta u obrazovanju, komunikaciji i građanskom aktivizmu" za 20 nastavnika iz ruralnih sredina Srbije, 6-7. oktobra 2011

Portal za srednjoškolce "Mingl" registrovan kao medij u APR, kreiran novi interfejs i formirana nova srednjoškolska redakcija dopisnika.

Projekat "Evrokrem" realizovan je u avgustu, septembru i oktobru 2011. Trideset srednjoškolaca iz Beograda pohađala su tri modula letnje škole: 1) kulturni identitet i evropske vrednosti u kulturi, 2) evropske vrednosti u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja i 3) evropske vrednosti u oblasti omladinskog aktivizma. Tokom realizacije programa, polaznici su se aktivno uključili u proces zaštite životne sredine i to tako što su posetili otpad za sekundarne sirovine "Žar ptica", a bili su i gosti Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije.

Dvodnevni obrazovni program „Bezbedno na internetu – čuvajmo decu na internetu a ne od interneta“, novembar 2010. godine, dvadeset učenika završnih razreda Osnovne škole „Jovan Miodragović“ i učenika „XIV gimnazije“ i srednje „Arhitektonsko tehničke škole“ sa Opštine Vračar u Beogradu.

Publikacija "Bezbedno na internetu", namenjena roditeljima i nastavnicima, objavljena juna 2010.

Tokom novembra 2010. dvadeset učenika završnih razreda Osnovne škole „Jovan Miodragović“ i učenika „XIV gimnazije“ i srednje „Arhitektonsko tehničke škole“ sa Opštine Vračar u Beogradu učestvovala je u programu „Bezbedno na internetu – čuvajmo decu na internetu a ne od interneta“ Beogradske otvorene škole. Dvodnevni obrazovni program je imao za cilj da osnaži mlade da budu dovoljno vešti da prepoznaju i izbegnu potencijalne opasnosti na internetu i postanu svesni značaja brige o svojoj onlajn reputaciji. U sklopu programa, mladi su učestvovali u diskusionim grupama tokom kojih su razgovarali o načinima upotrebe interneta i društvenih mreža, kao i o stvarima koje su njima bitne u onlajn svetu. Na osnovu ovog kvalitativnog istraživanja došli smo do niza zanimljivih podataka jer pružaju interesantan uvid u to na koji način je internet oblikovao živote milenijumske generacije. Program je finansijski podržala Opština Vračar.

Centar za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole je u aprilu 2010. sproveo istraživanje o tome kako se srpski srednjoškolci ponašaju na internetu. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa srednjoškolcima koji su anketirali svoje drugove i drugarice. Uzorak čini 300 srednjoškolaca i srednjoškolki iz cele Srbije koji svakodnevno koriste internet. Rezultate istraživanja možete pogledati ovde

Održan seminar "Onlajn reputacija" za 20 srednjoškolaca 25-27. marta 2010, u Kovačacici. Projekat Onlajn reputacija osmišljen je kako bi se istaklo pitanje važnosti građenja i negovanja onlajn identiteta i promovisalo bezbednije ponašanje na internetu među mladima, pre svega srednjoškolcima. Projekat je podržao Fond za otvoreno društvo.

Mali vodič kroz svet medija i novinarstva "Neki novi novinari" objavljen u februaru 2010.

Projekat INFOTRG  na 14m elektronskim displejima koji su postavljeni na Trgu republike, 6. decembra 2009. godine. Na INFOTRGU se emituju srednjoškolske vesti Mingla, vesti B92 i komentari građana na definisanu društveno važnu temu dana poslati SMS-om na 069/30-65-800 (po ceni standardne poruke) ili sa sajta www.infotrg.com.

U petak, 29. maja 2009. godine, u Beogradskoj otvorenoj školi, 20 srednjoškolaca, polaznika programa Net Akcija 
 IKT za podsticanje omladinskog aktivizma, predstavilo je pred donatorskim žirijem predloge svojih omladinskih projekata, kojima žele da poboljšaju položaj mladih u lokalnim zajednicama. Projekti su nastali kao završni zadaci u okviru održanog onlajn obrazovnog programa.

U okviru projekta "Ka društvu znanja", 
DOKS u prostorijama Beogradske otvorene škole, 9. aprila 2009. godine, održan je konsultacioni sastanak o istraživanju i razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija. U okviru projekta razvijena je i brošura "Ka društvu znanja", dostupna na veb portalu projekta. 

U okviru projekta "Ka društvu znanja" u prostorijama Beogradske otvorene škole, 10. marta 2009. godine, održan je radni sastanak posvećen elektronskom obrazovanju. Projekat "Ka društvu znanja" realizuje Beogradska otvorena škola uz podršku Fonda za otvoreno društvo sa ciljem da doprinese razvoju društva baziranog na znanju. 


U martu 2009. uspešno je završen projekat 
"Ne propuštaj pozive", realizovan uz podršku Ministarstva omladine i sporta i u partnerstvu sa 11 Kancelarija za mlade. 24 srednjoškolaca je po završenoj onlajn obuci održalo radionice vršnjačke edukacije o veštinama za traženje posla.

Centar za proučavanje informacionih tehnologija održao je 13. februara 2009. u prostorijama Beogradske otvorene škole uvodnu radionicu za 26 srednjoškolaca i srednjoškolki iz cele Srbije, na projektu 
Net @kcija – IKT za podsticanje omladinskog aktivizma.

Projekat "SCORE" zvanično je okončan 31. januara 2009. posle 2 godine projektnih aktivnosti. Sudeći po izveštaju projekat je uspeo značajno da doprinese jačanju strateške saradnje između EU i Zapadnog Balkana na polju istraživanja u oblasti IKT. Rezultati projekta dostupni su na portalu projekta 
"SCORE" .

Konferencija "Ka informacionom društvu Zapadnog Balkana" održana je 11. i 12. decembra u Beogradu, u prostorijama Privredne komore Srbije. Konferenciju su zajednički organizovala dva evropska projekta: SCORE, čiji je CePIT partner, i WBC-INCO.NET, uz podršku Evropske komisije. 


Projekat 
“Ne propuštaj pozive!”, namenjen maturantima srednjih škola, počeo je dvodnevnom radionicom za vršnjačke edukatore, u Beogradskoj otvorenoj školi, 19. i 20. novembra 2008. Na radionici je učestvovalo 24-voro srednjoškolaca i srednjoškolki iz cele Srbije, kao i koordinatori 11 lokalnih Kancelarija za mlade. 

Beogradska otvorena škola i Informaciono društvo Srbije održali su radionicu „Izazovi saradnje u oblasti istraživanja IKT-a između Evropske unije i Srbije“, u Privrednoj komori Srbije, 16. Oktobra. Radionica je organizovana u okviru projekta SCORE, finansiranog od strane Evropske komisije.


Okrugli sto “Internet i javna sfera u Srbiji”, 20 učesnika, 15. april 2008.


Mingl onlajn škola "Mala škola novinarstva”, 20 polaznika, mart – maj 2008.


Dvodnevna obuka ,,Informacionim tehnologijama do inkluzivnog društva’’, 20 učesnika, Beograd, 8 i 9. februar 2008, i lansiranje veb portala posvećenog obrazovnoj inkluziji.


Dva broja časopisa "e-volucija": Sajber praxis i Tehnoutopije i tehnorealizmi, 2007.


Istraživanje “Internet i javna sfera u Srbiji” decembar 2007.


Radionica „Inkluzivna e-uprava“, 40 učesnika, 11. decembar 2007.


Konsultaciona radionica o identifikovanju prioriteta u oblasti istraživanja IKT za Srbiju, 18 eksperata iz Srbije za oblast IKT, u saradnji sa Informacionim društvom Srbije, Beograd, 22. jun 2007.


Istraživanje e - uprave u Srbiji, novembar 2007.


Portal Mingl – prvi info veb seris za srednjoškolce, novembar 2007.


Druga tematska radionica o FP7, 20 ucesnika, Beograd, 24. maj 2007.


Tematska radionica o FP7, Beograd, 8-9. februar 2007. godine


Internet u Srbiji 2006 - empirijska studija PC i internet penetracije, decembar 2006


Četiri broja časopisa "e-volucija"Onlajn ponašanjeMuzika u digitalnom okruženjuDruštvo znanjaUmetnost kao informacija, 2006


Onlajn škola "Evropske integracije", 21 polaznik iz Gimnazije u Mladenovcu, Gimnazije u Obrenovcu, Ekonomko-trgovinske škole u Sopotu i Treće beogradske gimnazije, oktobar-decembar 2006. godine


Istraživanje broja korisnika interneta u Srbiji, oktobar 2006


Regionalni onlajn program Informaciono društvo, 22 polaznika iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore, maj-jul 2006. godine


“Ponašanje na internetu“, predavanje u okviru ciklusa “Psihološke implikacije upotrebe interneta”, održala je Milina Petrović, 13. april, Kolarčev narodni univerzitet


Mentorska radionica za učešće na FP6 u okviru tematske oblasti IST (tehnologije informacionog društva), 40 polaznika, Beograd, 22. februar 2006


Mreža u razvoju, istraživanje upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji 2005


Onlajn škola "Politika i kultura", 21 srednjoskolac iz Srbije i BIH, oktobar-novembar, 2005. godina


Regionalna virtuelna škola "Informaciono društvo", 24 polaznika iz Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore, april-jul 2005. godina


Onlajn škola "Evropske integracije", 20 srednjoškolaca iz Srbije, april-jun, 2005. godina


Radionica Čemu služi i kako se koristi elektronski potpis, februar 2005


Deveti broj "e-volucije", elektronskog časopisa o informacionom društvu; tema broja - sajberfeminizam, 2005. godina


Perspektive umrežavanja - Internet u 8 gradova Jugoistočne Evrope, 2005. godina


Zbornik radova polaznika regionalnog onlajn programa Evropske integracije, 2004. godina


Osmi broj "e-volucije", elektronskog časopisa o informacionom društvu, 2004. godina


Sedmi broj "e-volucije", elektronskog časopisa o informacionom društvu, 2004. godina


Okrugli sto "Inicijativa za informacionu Srbiju", organizovan u saradnji sa Britanskim savetom, 21. decembar 2004. godine


Šesti broj "e-volucije", elektronskog časopisa o informacionom društvu, 2004. godina


Virtuelna škola "Šta je to demokratska država", 23 srednjoškolca iz Srbije i Republike Srpske, 2. oktobar - 27. novembar, 2004. godina


Regionalna virtuelna škola "Evropske integracije - pogled s Balkana", 20 polaznika iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore, dva semestra, 2004. godina


Seminar "Upotreba Interneta u Srbiji", organizovan u saradnji sa British Councilom, 21. jun 2004. godine


"E-volucija", elektronski časopis o informacionom društvu, peti broj: Tema broja - Inicijalizacija sajber kulture, 2004. godina


Virtuelna škola "Mala škola novinarstva", 23 srednjoškolca iz Srbije, 2 meseca, 2004. godina


"Globalni građani", empirijska studija o korisnicima Interneta u Srbiji 2003, mart 2004. godine


"E-volucija", elektronski časopis o informacionom društvu, četiri broja, februar 2004. godine


"Nova škola", onlajn časopis polaznika virtuelne "Male škole novinarstva", prvi broj objavljen kao dodatak "Prosvetnog pregleda", februar 2004


"Zbornik radova polaznika virtuelnih kurseva CePIT-a: Tranzicija, globalizacija, evropske integracije", februar 2004


"Aspekti globalizacije", zbornik radova sa pojmovnikom, decembar 2003


Kampanja "e-volucija... sajberspejs i njegovi stanovnici", čiju je centralnu aktivnost predstavljao ciklus tribina, 6 dana, 2003. godina


Virtuelna škola "Evropske integracije", 34 polaznika iz Srbije i Makedonije, 2 meseca, 2003. godina


Virtuelna škola "Mala škola novinarstva", 23 srednjoškolca iz Srbije, 2 meseca, 2003. godina


Virtuelna škola "Šta je to demokratska država", 20 srednjoškolaca iz Srbije, 2 meseca, 2003. godina


Virtuelna škola "Aspekti globalizacije", 20 polaznika iz Srbije, 2 meseca, 2003. godina


Javna diskusija "Internet pregled: Beograd 2002", organizovana u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, 2003. godina


"Internet pregled: Beograd 2002", rezultati istraživanja internet korisnika u Beogradu, 2002. godina 


Virtuelna škola "Osnove demokratije", 20 gimnazijalaca iz Srbije, 2 meseca, 2002. godina


Virtuelna škola "Srbija u tranziciji", 20 studenata i aktivista nevladinih organizacija, 2 meseca, 2002. godina


Seminar "Internet, kultura, mediji", Beograd, 20 polaznika, 3 dana, 2002. godina


Seminar "Internet, kultura, društvo", Beograd, 20 polaznika, 4 dana, 2002. godina


Seminar "Internet, društvo, individua", Beograd, 20 polaznika, 3 dana, 2001. godina

Vesti
Najave